Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.А. [ RTS ]

18. 11. 2023. 22:30 >> 22:38

APEK 2023

Objavljena deklaracija, ne pominju se ratovi

Lideri 21 države Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju (APEK) predstavili su zajedničku deklaraciju nakon samita u San Francisku u kojoj se ne pominje osuda rata u Ukrajini i sukoba Izraela i Hamasa. SAD su u posebnom saopštenju osudile "rusku agresiju na Ukrajinu". Deklaracija odudara od prošlogodišnjeg zajedničkog saopštenja sa samita u Bangkoku.

Lideri 21 države Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju (APEK) predstavili su zajedničku deklaraciju nakon samita u San Francisku u kojoj se ne pominje osuda rata u Ukrajini i sukoba Izraela i Hamasa. 

Tekst zajedničke deklaracije APEK-a razlikuje se od prošlogodišnjih zaključaka sa samita organizacije u Bangkoku kada je većina članica osudila "rusku agresiju" na Ukrajinu, zahtevala povlačenje ruske vojske sa teritorije Ukrajine i navela da taj rat negativno utiče na svetsku ekonomiju, prenosi Rojters

SAD su u zasebnom saopštenju ponovile formulacije iz Bangkoka i navele da "većina" članica APEK-a osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu. 

Takođe su navele da rat u Ukrajini "prouzrokuje nesagledivu ljudsku patnju i pogoršava globalnu ekonomsku krizu", što je formulacija koja je bila dio deklaracije APEK-a sa samita u Bangkoku, uprkos protivljenju Rusije, navodi agencija EFE. 

Članice APEK-a su nakon samita u San Francisku navele da su zemlje učesnice razmijenile stavove o tekućoj krizi u Pojasu Gaze, kao i da nije postignut konsenzus u vezi sa sukobom Izraela i Hamasa.

Stav dijela članica bio je da "APEK nije forum na kom bi trebalo da se razgovara o geopolitičkim temama", piše Rojters

Predstavnici Bruneja, Indonezije i Malezije u APEK-u su pozvali na hitan prekid vojnih operacija u Gazi i "trenutno, trajno i održivo" humanitarno primirje.

Lideri zemalja članica APEK-a su u zajedničkoj deklaraciji zaključili da je potrebno da se obrati posebna pažnja na klimatske promjene, ali i da se njeguje "transparentno i inkluzivno poslovno okruženje u svijetu".

Članice APEK-a navele su i da je cilj veće učešće žena u radu organizacije, kao i da će u narednom periodu biti posvećene borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

U zaključku se navodi i da će se članice zajedno boriti protiv korupcije i nezakonitog kretanja kapitala.

APEK je međunarodna organizacija, osnovana 1989. godine, u cilju promovisanja slobodne trgovine između država članica.

Države članice su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hongkong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Sjedinjene Države su se u posebnom saopštenju osvrnule na rat u Ukrajini i sukob Izraela i Hamasa, navodeći da su "pojedini lideri bili protiv" uključivanja dva događaja u zaključke sa samita u San Francisku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније