Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.А. [ euronews.rs ]

18. 11. 2023. 21:28 >> 21:28

INCIDENT

Australija kritikuje Kinu zbog ratnog broda

Australija je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog, kako je navela, "neprofesionalne interakcije" između kineskog ratnog broda i australijskih ronilaca ranije ove sedmice, za šta je optužila kinesku stranu, kada je više ronilaca lakše povrijeđeno.

 

Australijski ministar odbrane Ričard Marles saopštio je da se incident dogodio u utorak kada je australijska fregata dugog dometa izvodila ronilačke operacije da bi očistila svoje propelere u međunarodnim vodama unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone, prenio je Kjodo.

Marles je naveo da je kineski razarač koji je djelovao u blizini prišao australijskom brodu i počeo da koristi sistem za detekciju objekata - sonar, uprkos tome što je fregata signalizirala namjeru da sprovede ronilačke operacije i zahtijevala da se brod drži podalje.

Marles je rekao da je sonar korišćen "na način koji je predstavljao rizik po bezbjednost australijskih ronilaca koji su bili primorani da izađu iz vode" i da su zadobili lakše povrede vjerovatno izazvane impulsima sonara.

"Australija očekuje da sve zemlje, uključujući Kinu, upravljaju svojim vojskama na profesionalan i bezbjedan način", naveo je Marles.

Incident se dogodio za manje od dvije sedmice nakon što je australijski premijer Entoni Albaneze posjetio Kinu, što je bila prva posjeta jednog australijskog lidera Pekingu u posljednjih sedam godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније