Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Agencije ]

17. 11. 2023. 21:49 >> 22:31

OČEKUJU SE DECENIJE NESTABILNOSTI

Vjerovatnoća od erupcije vulkana na Islandu i dalje visoka

Nakon serije snažnih potresa i proglašenja vanrednog stanja zbog pojačane vulkanske aktivnosti oko 4.000 stanovnika islandskoga gradića Grindavika krajem prošle sedmice moralo je otići iz svojih domova. U međuvremenu su zabilježene hiljade slabijih i jačih potresa. Vlasti su upozorile na veliku vjerovatnoću od vulkanske erupcije idućih dana.

Stanovnici ribarskog gradića Grindavik, koji leži direktno iznad magme, već su evakuisani zbog opasnosti od "vatrenih fontana" i emisije štetnih gasova. Stanovnici se suočavaju s mnogim problemima, pogotovo oni koji moraju otići do svojih kuća.

"Vraćam se kući u pratnji policije, jer je moja kuća u crvenoj zoni i ne mogu do nje. Pokušaću pronaći svoju mačku", rekla je jedna od stanovnica Grindavika.

"Juče sam čekala pet sati samo da odem kući i uzmem neke stvari. Grad izgleda grozno, jako je teško bilo doći i vidjeti sve to. Moja kuća je u redu, ali je u crvenoj zoni. Tlo se spustilo oko metar, lava je ispod naše kuće", dodala je Ingibjorn Gretarsdotir.

Naučnici prognoziraju da ovu državu očekuju decenije nestabilnosti.

Poslije 800-godišnje pauze, erupcije na poluostrvu Rejkjanes ponovo su počele 2021. godine, što bi moglo da označi novi "eruptivni ciklus", kaže Metju Roberts iz Islandske meteorološke službe za BBC.

Stanovnici grada Grindavik opisali su kako su napustili svoje domove u ranim jutarnjim satima u subotu dok se tlo treslo, putevi popucali, a zgrade pretrpjele strukturnu štetu.

Hans Vera, 56-godišnji Belgijanac koji živi na Islandu od 1999. godine, rekao je da se kuća njegove porodice neprestano tresla.

Skoro svi od 3.800 stanovnika grada uspjeli su da nađu smještaj kod članova porodice ili prijatelja, a samo 50-70 ljudi je smješteno u centre za evakuaciju, rekao je spasilac.

Nekim evakuisanima je u nedjelju bilo dozvoljeno da se nakratko vrate u grad kako bi uzeli dokumente, ljekove ili kućne ljubimce, ali im nije bilo dozvoljeno da se sami odvezu.

"Morate da parkirate auto na pet kilometara od grada i tamo ima 20 automobila, ogromnih kola spasilačkih timova, 20 policajaca, trepereća svjetla, jednostavno je nestvarno, kao ratna zona ili tako nešto, jako je čudno", rekla je Vera.

Poluostrvo Rejkjanes je vulkansko i seizmološko žarište jugozapadno od prijestonice. Fontane lave su se pojavile u martu 2021. iz pukotine u zemlji dugačke između 500 i 750 metara u vulkanskom sistemu Fagradalsfjal u pokrajini.

Vulkanska aktivnost u toj oblasti trajala je šest meseci te godine, privlačeći hiljade Islanđana i turista. Tronedjeljna erupcija dogodila se u avgustu 2022. na istom području, nakon čega je došlo do još jedne u julu ove godine.

"Očekujemo da će biti vulkanskih erupcija duž poluostrva, a ne samo više puta na istoj lokaciji", dodaje i upozorava na moguće vulkanske nestabilnosti na Islandu narednih decenija.

"Grindavik je veoma blizu položaja nove frakture, a njen opstanak je daleko od sigurnog. Sve zavisi od toga gdje magma na kraju dospije na površinu, ali situacija ne izgleda dobro za stanovnike grada", rekao je Bil Megvajer, univerzitetski profesor geofizičkih i klimatskih rizika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније