Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

11. 10. 2023. 08:01 >> 14:14

6,3 RIHTERA

Novi zemljotres u Avganistanu, stradala jedna, više od 50 osoba povrijeđeno

Još jedan snažan zemljotres jačine 6,3 jedinice Rihtera potresao je jutros provinciju Herat na zapadu Avganistana. U novom zemljotresu poginula je najmanje jedna osoba, a više od 50 je povrijeđeno.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnice u Heratu, javljaju lokalni mediji.

Zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio je zapadnu avganistansku provinciju Herat, prema podacima američkog Geološkog zavoda. Zemljotres, koji se dogodio u 5.41 po lokalnom vremenu registrovan je samo nekoliko dana nakon što je sličan pogodio regiju.

"Potvrđen je jedan smrtni slučaj i 55 povrijeđenih u posljednjem zemljotresu", objavila je televizija "Ariana News".

Abdurehman Mavlavizada, lokalni stanovnik Herata, rekao je za Anadoliju da je zemljotres u srijedu izazvao štetu u okruzima Zindajan, Injil, Golran, Kehsan i Keshk Rabat Sangi.

"Na putu smo za distrikt Injil, jer je ovog puta zemljotres tamo izazvao štetu", dodao je Mavlavizada.

U utorak je privremeno avganistansko Ministarstvo za upravljanje katastrofama saopštilo da je broj mrtvih i povrijeđenih u prošlosedmičnom zemljotresu premašio 4.500. Međutim, Mavlavizada, volonter koji radi u pogođenim područjima, tvrdi da je broj mrtvih i povrijeđenih porastao na 6.000.

Prema podacima UN-a, najmanje 12.110 ljudi (1.730 porodica) je pogođeno snažnim zemljotresom jačine 6,3 stepena koji je pogodio provinciju Herat prošle subote.

Epicentar novog zemljotresa bio je oko 28 kilometara od Herata, glavnog grada istoimene provincije Herat, na dubini od 10 kilometara, saopštio je Geološki zavod SAD.

Epicentar katastrofalnog zemljotresa koji se dogodio u subotu bio je oko 40 kilometara sjeverozapadno od tog grada provincije, a pratilo ga je još nekoliko naknadnih jakih potresa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније