Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина бизнис [ R.B. ]

07. 06. 2023. 07:31   >>  07:31

UPOZORAVAJU IZ MMF-A

AI može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada

Generativna vještačka inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gita Gopinat, apelujući na zakonodavce da što prije regulišu upotrebu nove tehnologije.

„Vlade, institucije i zakonodavci moraju biti brzi u regulisanju svih oblasti, ali i u pripremama za moguće značajne poremećaje na tržištu rada“, rekla je Gopinath u intervjuu za finansijski dnevnik Financial Times.

Ona je poručila vladama da ojačaju "mreže socijalne zaštite" za radnike čiji će poslovi biti ugroženi vještačkom inteligencijom i osiguraju da poreske mjere ne nagrađuju kompanije koje zamjenjuju radnike mašinama, prenosi Hina.

"Oni se moraju pobrinuti i da kompanije ne grade nedostižnu poziciju u novoj tehnologiji. Ne želite ultra-velike kompanije sa ogromnom količinom podataka i računarskom snagom koje im daju nepravednu prednost", zaključila je Gopinath.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније