Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J.

25. 05. 2023. 13:50 >> 13:51

REAGOVANjE

“Zaustaviti ilegalne i opasne izraelske akcije”

Izraelsko huškanje, krađa zemlje, prisilno raseljavanje palestinskih civila i sve druge aktivnosti u vezi naseljavanja, nastavljaju se na intezivan način na okupiranoj Palestinskoj teritoriji, uključujući i u Istočnom Jerusalimu, teškim kršenjem međunarodnog prava, saopšteno je iz Ambasade Plestine u Podgorici.

Kao reagovanje na ovo teško kršenje međunarodnog prava EU dala je saopštenje u kome navode da su zabrinuti i da osuđuju odluku izraelskih vlasti da dozvoli izraelskim građanima da uspostave stalno prisustvo u naselju Homeš na okupiranoj Zapadnoj Obali.

“EU poziva izraelsku vladu da poništi svoje odluke koje su donesene 17. maja o unapređenju planova za više od 600 stambenih jedinica u postojećim i novim naseljima na Zapadnoj Obali. Naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu i podrivaju održivost rješenja o dvije države”, piše u saopštenju.

Dodaju da se takve jednostrane akcije protive naporima da se smanje tenzije na terenu.

“EU je zgrožena saznanjem da je palestinska zajednica Ein Samiya na okupiranoj Zapadnoj Obali, koja se sastoji od 172 osobe, uključujući 78 djece, bila prisiljena trajno da napusti svoje domove, kao rezultat ponovljenih napada setlera i naredbi za rušenje domova. EU odlučno osuđuje nasilje setlera i poziva Izrael da preuzme odgovornost’’, navodi se u saopštenju.

Država Palestina, kako navode, prepoznaje brojne pozive međunarodne zajednice za zaustavljanje ovakvih ilegalnih i opasnih izraelskih akcija.

“Pozivamo sve države da u svojim postupcima i odnosima sa Izraelom, okupatorskom silom, podrže, uključujući i mjere odgovornosti, koje se moraju hitno sprovoditi u svjetlu tekućih i eskalirajućih kršenja”,zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније