Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

19. 05. 2023. 07:55 >> 07:55

TRGOVINA I INDUSTRIJA

Si: Kina i zemlje Centralne Azije da iskoriste mogućnosti saradnje

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je danas Kinu i zemlje Centralne Azije da u potpunosti iskoriste mogućnosti saradnje u trgovini i industriji.

Obraćajući se šefovima država pet bivših sovjetskih republika, Si ih je pozvao da "u potpunosti iskoriste mogućnosti za tradicionalnu saradnju u privredi, trgovini, industrijskim kapacitetima, energetici i transportu", javila je Sinhua.

On je naglasio potrebu da se razviju "novi motori rasta (...) kao što su finansije, poljoprivreda, smanjenje siromaštva, niže emisije ugljenika, zdravlje i digitalne inovacije".

Kineski predsjednik je ove nedelje domaćin prvog samita Kina–Centralna Azija u gradu Sijanu. Riječ je o prvom sastanku u ovom formatu otkako je Kina uspostavila diplomatske odnose sa Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom nakon pada SSSR-a.

Si je na skupu rekao da centralnoazijski region i Kina treba da osnaže "strateško međusobno povjerenje kako bi održali vječno prijateljstvo".

On je takođe naglasio potrebu da se proširi bezbjednosna saradnja u suočavanju sa separatizmom, terorizmom i ekstremizmom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније