Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

11. 04. 2023. 21:52 >> 21:58

POZVAĆE SIJA DA UZVRATI POSJETU

Predsjednik Brazila krenuo u posjetu Kini

Brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva otputovao je danas u Kinu gdje će se u petak sastati sa kolegom Si Đinpingom i pozvati ga u uzvratnu posjetu.

Ta zvanična posjeta Kini, glavnom trgovinskom partneru Brazila, prvobitno je bila zakazana od 25. do 31. marta, ali je morala da bude odložena zbog upale pluća brazilskog predsjednika koji ima 77 godina.

"Učvrstićemo odnose sa Kinom. Pozvaću Si Đinpinga u Brazil, na bilateralni sastanak, kako bih mu pokazao projekte za koje želimo da privučemo kineske investicije", rekao je brazilski predsjednik uoči odlaska u posjetu.

Lula da Silva nije precizirao kada želi da kineski predsjednik posjeti Brazil.

Brazilski predsjednik putuje sa delegacijom u kojoj je 40-ak političkih predstavnika, uključujući devet ministara, guvernera država i poslanika.

Predsjednik Brazila bi trebalo da doputuje u Kinu sutra, a u četvrtak u Šangaju će prisustvovati ustoličenju bivše ljevičarske predsjednice Brazila Dilme Rusef (2011-2016) na čelo banke BRIKS-a, grupe zemalja u usponu koja okuplja Brazil, Kinu, Indiju, Rusiju i Južnu Afriku.

Lula da Silva će u petak u Pekingu na sastanku sa Sijem pomenuti i sukob u Ukrajini.

Dvije zemlje, kojima je zajedničko to što nijesu uvele sankcije Rusiji, nadaju se da će moći da igraju ulogu posrednika u rješavanju sukoba.

To je četvrta zvanična posjeta Kini za predsjednika Brazila, koji je započeo svoj treći mandat u januaru poslije predsjedničkih mandata od 2003. do 2010. godine.

Ljevičarski predsjednik, koji je već posjetio Argentinu u januaru i SAD u februaru, obećao je da će svoju zemlju staviti "u srce nove globalne geopolitike", poslije izolacije Brazila za vrijeme njegovog prethodnika, ekstremno desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara.

Prije povratka u Braziliju, Lula će u subotu otputovati u Ujedinjene Arapske Emirate u jednodnevnu zvaničnu posjetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније