Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ n1 ]

11. 04. 2023. 17:04 >> 17:03

MEĐUNARODNA GRUPA NAUČNIKA

Eksplozije na Sjevernom toku ugrozile rijetke vrste životinja

Diverzije na gasovodima "Sjeverni tok jedan" i "Sjeverni tok dva" predstavljale su prijetnju populaciji rijetkih morskih životinja, zaključila je međunarodna grupa naučnika.

Četiri eksplozije na gasnim „magistralama“ na dnu Baltičkog mora, koje su se dogodile 26. septembra 2022. godine, narušile su život rijetkih morskih vrsta.

Mjesta tri eksplozije nalaze se u zoni na sjeveroistoku danskog ostrva Bornholm, pored takozvane Bornholmske jame, a jedno mjesto je jugoistočno od ostrva.

Između te dvije tačke nalazi se veliko skladište hemijske municije iz perioda Drugog svjetskog rata.

U vodu i atmosferu ispušteno je 300.000 metričkih tona metana. Upravo je to uznemirilo ekologe.

Eksplozije su nanijele ozbiljan udarac ekosistemu Baltičkog mora, a posljedice je procijenila grupa naučnika iz Danske, Poljske i Njemačke na čelu sa Hansom Sandersonom iz Arhuskog univerziteta u Danskoj.

Ova vrsta je i inače ugrožena u Baltičkom moru, napominje portal „Fis.org“.

Procjenjuje se da ta populacija ima oko 500 jedinki. Tokom sezone razmnožavanja od maja do oktobra, životinje se okupljaju na oko 40 kilometara istočno od grupe eksplozija na sjeveru i vjerovatno su bile tamo krajem septembra.

U krugu od četiri kilometra od eksplozije, morske svinje su mogle da budu teško povrijeđene ili da poginu od udarnog talasa, ističu naučnici.

U radijusu od 12 kilometara mogu potpuno da izgube sluh, a u radijusu od 50 kilometara da privremeno postanu gluve.

„Broj povrijeđenih jedinki je vjerovatno mali, ali populacija je toliko mala da će gubitak ili ozbiljna povreda samo jedne životinje, posebno ako je odrasla ženka, vjerovatno uticati na brojnost cijele vrste“, navodi se dokumentu.

Bornholmski basen je tradicionalno mjesto gdje se mresti istočnobaltički bakalar (Gadus morhua), mrešćenje traje od marta do septembra, a diverzija se dogodila na kraju sezone.

Eksplozija je sa dna podigla 250.000 metričkih tona jako toksičnog otpada, uključujući i onaj koji je akumuliran kao posljedica otpada hemijskog oružja.

Otrovne supstance ostale su u vodi više od mjesec dana, što znači da su štetne materije najvjerovatnije ušle u tijelo odraslih jedinki riba, mladih riba i u ikru.

Prema navodima stručnjaka, to bi moglo da ošteti endokrini i imuni sistem, kao i da poremeti rad neurotransmitera bakalara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније