Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ Index.hr ]

16. 07. 2024. 20:15 >> 20:15

Prijateljstva nisu ograničena

Nauka otkrila da li životinje mogu da imaju prijatelje

Mnogi vjeruju da su ljudska prijateljstva jedinstvena po svojoj složenosti i emocionalnoj dubini, ali istraživanja pokazuju da nije baš tako.

Prijateljstva nisu ograničena na ljudsku vrstu. Iako mnogi vjeruju da su ljudska prijateljstva jedinstvena po svojoj složenosti i emocionalnoj dubini, sve veći broj istraživanja otkriva da životinje takođe mogu da formiraju trajne, obostrano korisne veze.

Mužjaci delfina, koji koriste sunđere tokom lova, druže se sa drugim mužjacima koji love na sličan način.

S druge strane, slonovi imaju posebne pozdrave za svoje poznanike, dok primati njeguju druge primate sa kojima su bliski, čak i ako nisu u krvnom srodstvu.

„Pojedinci razvijaju društvene odnose kako bi se snašli u svom okruženju“, rekla je Delfin De Mur, postdoktorski istraživač ekologije ponašanja na Univerzitetu Ekseter, za „Live Science“.

Kod veoma društvenih životinja, odnosi su definisani različitim nivoima povjerenja i intimnosti. Ponavljanje pozitivnih interakcija dovodi do rasta povjerenja, a ako je novonastali odnos stabilan, dugotrajan i obostrano koristan, to je prijateljstvo.

Ketrin Kroford, direktorka istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja (CNRS) u Lionu, rekla je da neurohemija igra veliku ulogu u jačanju ovih veza. Kod primata dolazi do oslobađanje takozvanog hormona ljubavi, oksitocina, kada brinu o svojim prijateljima.

Takođe, njegovanje prijatelja smanjuje lučenje hormona kortizola, koji je povezan sa stresom. Međutim, kada primati njeguju članove grupe sa kojima nisu bliski, nema promjene u nivou kortizola.

„Pojedinci koji uspiju da održe ove jake veze žive duže, imaju više potomaka i pokazuju manje znakova stresa“, rekao je Krokford.

Bliska prijateljstva povećavaju šanse za preživljavanje

Održavanje prijateljstava pozitivno utiče i na druge životinjske vrste. Na primjer, orke dijele informacije sa svojim prijateljima o tome gdje da pronađu hranu, tako da je manja vjerovatnoća da će orke koje imaju jake veze sa drugim članovima jata umirati od gladi.

Isto tako, hijene koje imaju mnogo prijatelja napreduju brže u svom čoporu.

Ali neke životinje su sklone rizičnijem ponašanju kako bi pomogle svojim prijateljima jer su spremne da žrtvuju sopstvenu dobrobit.

Slijepi miševi će dijeliti nedavno progutanu hranu ako njihov prijatelj gladuje. Nakon smrti prijatelja, šimpanze ponekad usvajaju njihovu djecu, iako im je to samo dodatni teret.

Prijateljstva između različitih vrsta

Međusobno povjerenje se takođe može razviti između različitih vrsta. 2022. godine naučnici su otkrili da šimpanze i gorile u Republici Kongo stvaraju prijateljstva koja traju po nekoliko decenija.

U nekim slučajevima, prijateljstvo sa životinjama nastaje ljudskom intervencijom. Mačke i psi koji dijele dom često razvijaju bliske veze, kao i različite životinjske vrste koje dijele ograđene prostore u zoološkim vrtovima.

Krokford primjećuje da dokazi o prijateljstvu među životinjama, posebno među primatima, bacaju svjetlo na evoluciju koja je oblikovala ljudsku sposobnost da stvara prijateljstva, prenosi Index.hr.

„Ovi mehanizmi su duboki i drevni“, rekla je ona i dodala da u današnje vrijeme, kada postoje druge stvari kojima ljudi mogu da daju prioritet u odnosu na prijateljstva, kao što su novac, slava ili klikovi, to je zaista lijep podsjetnik da je osnovni dio nas dizajniran da sklapa prijateljstva.

Ako možemo da imamo prijatelje i ako ozbiljno razmišljamo o održavanju prijateljstava, živjećemo duže, biti zdraviji i nećemo biti pod tolikim stresom.“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније