Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

21. 03. 2023. 17:21 >> 17:21

MINISTARKA PORUČILA

Američki bankarski sistem zdrav, situacija se stabilizuje

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da je američki bankarski sistem "zdrav", ali da bi dodatno angažovanje vlade "moglo biti opravdano" ukoliko se desi da propusti u manjim institucijama postanu rizik po finansijsku stabilnost.

Jelen je danas saopštila da se "situacija stabilizuje" i da " američki bankarski sistem ostaje zdrav".

Američki bankarski sistem uzdrmalo je zatvaranje banke Silicijumske doline 10. marta, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svjetske finansijske krize kolabirao Vašington Mjučual (Washington Mutual).

Sredstva Banke Silicijumske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je dovelo do opšte navale.

Da bi se spriječili dalji kolapsi u finansijskom sistemu, 11 najvećih američkih banaka prošle nedjelje je poslalo sredstva Frst republik Banci (First Republic) sa sjedištem u San Francisku.

Vlada SAD je, navodi Asošiejted pres, sada odlučna da povrati povjerenje javnosti u bankarski sistem i da spriječi nova previranja.

Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti pokrenuli su istragu o kolapsu banke u Silicijumskoj dolini, a predsjednik SAD Džozef Bajden je pozvao Kongres da ojača pravila o nadzoru regionalnih banaka i da nametne strože kazne osobama koje su rukovodile propalim bankama.

Jelen u svojim komentarima kaže da je intervencija vlade bila neophodna da bi se "zaštitio širi bankarski sistem" i da bi moglo biti potrebno više napora za spasavanje.

"Slične akcije bi mogle biti opravdane ako korisnici počnu da podižu svoje depozite", rekla je ona.

Jelen je ranije izjavila da savezna vlada neće pomoći banci Silikonske doline koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније