Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba ]

17. 03. 2023. 10:07 >> 10:08

NOVA BANKA U SAD U PROBLEMU

Počelo spašavanje i "First Republic" banke

Nakon što su dvije banke u Americi proglasile bankrot, najveća grupacija američkih banaka odlučila je da preduzme neophodne korake na spašavanju privatne "First Republic banke" koja se našla u sličnoj situaciji.

Prema pisanju američkih medija, Bank of Amerika, Goldman Saks, JP Morgan, Citigroup i Vels Fargo deponovaće 30 milijardi dolara banci iz San Franciska koja se našla u sličnoj situaciji kao "Silicon Valley" i "Signature bank".

"Postupci najvećih američkih banaka odražavaju njihovo povjerenje u bankarski sistem zemlje. Zajedno raspoređujemo našu finansijsku snagu i likvidnost u širi sistem, tamo gdje je najpotrebnije", navodi se u zajedničkom saopštenju banaka.

Najveće banke i regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama nadaju se da će ova aktivnosti djelovati kao zaštitni zid tako što će zaštititi "First Republic banku" i druge manje banke.

"Dionice banka sa sjedištem u San Francisku koja uglavnom opslužuje bogatije klijente, uključujući i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga pale su za oko 70 posto nakon vijesti o kolapsu Silicon Valley banke", piše The Guardian.

Povodom spašavanja ove američke banke oglasila se i ministarka finansija SAD-a Dženet Jelen te predsjednik Feda Džej Pauel.

"Ovaj iskaz podrške grupe velikih banaka je vrlo dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sistema. Mogu uvjeriti članove finansijskog odbora Kongresa SAD-a da je naš bankarski sistem zdrav i da Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju", poručila je Jelen.

"Da bi zaradile novac, banke koriste dio depozita klijenata kako bi dali kredite drugim klijentima. Međutim, First Republic ima neuobičajeno veliki omjer obaveza i depozita od 111 posto. To znači da je banka pozajmila više novca nego što ima u depozitima od klijenata što je čini posebno rizičnom za investitore", piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније