Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ RTS ]

15. 03. 2023. 17:27 >> 17:27

BRITANCI U STRAHU OD ŠPIJUNAŽE

Kembridž i Oksford bez kineskih naučnika

Velika Britanija je prošle godine odbila rekordan broj naučnika i studenata postdiplomskih studija iz Kine - čak 1.104, iz bezbjednosnih razloga. Tim ljudima je uskraćena mogućnost da rade u Velikoj Britaniji, a glavni razlog za to je napuštanje akademske saradnje s Kinom zbog straha od špijunaže.

U odnosu na prethodne godine, ove brojke su u velikom porastu. Britanski Forin ofis je 2020. uložio veto na dolazak 128 naučnika, dok je 2016. zbog nacionalne bezbjednosti odbijeno samo 16 ljudi, piše Gardijan.
Odbijanje čak 1.104 naučnika i postdiplomca u 2022. djeluje u najmanju ruku - dramatično.

Tako nagli skok u "zatvaranju" britanskih univerziteta uslijedio je poslije jačanja stava vlade o naučnim vezama s Kinom, ali i uz upozorenja MI5 o sve većim špijunskim prijetnjama. Pritom na tiho zatvaranje velikih istraživačkih centara uticale su optužbe ministara da je vodeća kineska kompanija za genomiku redovno pokušavala da upadne u genetičku bazu podataka NHS-a (National Helth Servise).

Profesor Džejms Vilson sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) među onima je koji smatraju da će ovakve mjere ugroziti mnoge naučne projekte. Uvjeren je profesor Vilson i da su one u suprotnosti sa programom britanske vlade koja želi da Velika Britanija bude "naučna velesila".

Tako, "od najavljivanja zlatne ere bilateralnih odnosa sa Kinom došli smo do zamrzavanja naših naučnih veza", rekao je on.

Forin ofis je odbio da objavi analizu odbijenih naučnika prema nacionalnosti, ali podaci koje su dali vodeći univerziteti, uključujući Oksford, Kembridž i Imperijal koledž, sugerišu da, bar u ovim institucijama, kineski naučnici čine većinu odbijenih.

Ser Piter Matison s Edinburškog univerziteta kaže da su univerziteti "zbunjeni" ovom politikom i da će ove zabrane dovesti do velikog kašnjenja u istraživačkim projektima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније