Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

14. 03. 2023. 22:57 >> 22:58

ZBOG AKTIVNOSTI U UKRAJINI

Litvanija označila rusku grupu Vagner kao terorističku organizaciju

Vlasti u Litvaniji danas su rusku paravojnu grupu Vagner označile kao "terorističku organizaciju" zbog njenih aktivnosti u Ukrajini, gdje se bori zajedno sa ruskom vojskom.

Vagnerova grupa je prisutna u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine koju ruske snage pokušavaju da zauzmu od leta po cijenu velikih gubitaka i gdje Ukrajinci pokušavaju da dobiju na vremenu i pripreme se za kontraofanzivu.

Litvanski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je "Vagner teroristička organizacija" i pozivaju druge zemlje da učine isto.

U rezoluciji se navodi da je Vagner "počinio sistematske i teške zločine agresije koji predstavljaju terorizam, kao što su ubijanje i mučenje ukrajinskog civilnog stanovništva, bombardovanje stambenih zgrada i drugih civilnih objekata".

Ukrajinske vlasti su odmah izrazila zahvalnost Litvaniji.

"Hvala litvanskom parlamentu što je usvojio rezoluciju kojom se ruska grupa Vagner označava terorističkom organizacijom", izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsjedništva Andrij Jermak.

"Drugi treba da slijede taj primjer, da nazovu krivca krivim", napisao je Jermak na Tviteru.

Takvu rezoluciju je usvojila susjedna Estonija. Parlament te zemlje je u oktobru usvojio deklaraciju u kojoj je ruske vlasti nazvao "terorističkim režimom", a grupu Vagner "terorističkom organizacijom".

Prema litvanskoj rezoluciji, Vagner takođe predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost zemlje.

Litvanske obavještajne službe su prošle nedjelje nagovijestile da bi grupe ruskih plaćenika mogle da izvode operacije ograničenog obima protiv evropskih zemalja.

U svom godišnjem izvještaju, litvanske službe su istakle da bi "Vagnerovi napori mogli da obuhvate aktivnosti kao što su izviđanje i prikupljanje obavještajnih podataka o infrastrukturi", kao i "subverzivne akcije, sabotaže" ili izazivanje društvenih nemira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније