Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija ]

03. 02. 2023. 22:58 >> 22:53

SOLOMONSKA OSTRVA

SAD otvaraju ambasadu nakon 30 godina

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su otvorile ambasadu na Solomonovim ostrvima nakon 30 godina. To se dešava nakon što su Solomonska ostrva potpisala bezbjednosni sporazum s Kinom u aprilu 2022. godine, javlja Anadolija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je ambasada u glavnom gradu Honijari otvorena kako bi se uspostavili bliži odnosi sa pacifičkim susjedima njegove zemlje i kako bi američki programi i resursi bili spremni za potrebe terena.

Zvaničnik američke diplomatije, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njegova zemlja zabrinuta zbog bezbjednosnog sporazuma potpisanog između Solomonskih ostrva i Kine u aprilu 2022. godine. 

Zvaničnik je takođe naveo da kineske vojne aktivnosti na Pacifiku izazivaju zabrinutost.

Američka ambasada na Solomonovim ostrvima otvorena je 1988. godine, a zatvorena je samo pet godina kasnije.

U ambasadi, koja je ponovno otvorena nakon duže pauze, sada će pored otpravnika poslova, raditi i mali broj stranih i domaćih činovnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније