Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Beta ]

03. 02. 2023. 19:40 >> 19:35

IZDAVAO LAŽNE AKREDITACIJE

Južnokorejski sud osudio bivšeg ministra na dvije godine zatvora

Južnokorejski sud osudio je danas bivšeg ministra pravde Čoa Kuka na dvije godine zatvora nakon što je proglašen krivim jer je izdavao lažne akreditacije kako bi svojoj djeci pomogao da uđu u prestižne škole, što je uzdrmalo prethodnu vladu i izazvalo masovne proteste građana.

Čo je proglašen krivim i za zloupotrebu ovlašćenja u vrijeme dok je služio kao viši pomoćnik bišeg predsjednika Južne Koreje Muna Džaje-ina zato što je blokirao istragu o bivšem zvaničniku Komisije za finansijske usluge, bliskog Munu, koji je na kraju uhapšen zbog primanja mita.

Međutim, centralni okružni sud u Seulu odlučio je da Čoa ne uhapsi odmah zato što ne postoji prijetnja da će pobjeći i zato što da njegova žena već služi zatvorsku kaznu zbog optužbi koje se odnose na njihovu djecu.

Čo je novinarima nakon presude rekao da planira da uloži žalbu, a ako to učini u roku od sedam dana, ostaće van zatvora barem do žalbene presude. "Žaliću se na optužbe i iznijeću iskreniji argument na sudu", rekao je on.

Čo je prvo služio kao Munov viši sekretar za civilna pitanja nakon čega je imenovan za ministra pravde 2019. godine.

Međutim, on je bio primoran da podnese ostavku nekoliko mjeseci nakon što su se pojavile optužbe da je u dosluhu sa svojom suprugom falsifikovao dokumenta i sertifikate kako bi pomogao ćerki da upiše medicinsku školu. Par se kasnije suočio sa sličnim optužbama i oko obrazovanja sina.

Čo se izvinio za povlastice koje je njegova ćerka dobila nakon što je podnio ostavku na mjesto ministra pravde, ali je uporno negirao da je počinio krivična djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније