Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

03. 02. 2023. 07:18 >> 07:12

HAVAJI

Kit uginuo jer se najeo otpada iz mora

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najvjerovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su danas naučnici ukazujući na prijetnju za životinjski svijet od miliona tona plastike koja završi u okeanima svake godine.

Tijelo kita dugog 17 metara i teškog 54.431 kilogram prvo je primijećeno na grebenu kod ostrva Kauai u petak. Visoka plima ga je naijnela do obale u subotu.

Direktorka laboratorije Univerziteta Havaja Kristi Vest rekla je da je bilo dovoljno stranih predmeta u otvorima intestinalnog trakta kita da blokiraju hranu.

U stomaku kita pronađeno je šest zamki za ribe, sedam tipova ribarske mrerže, dva tipa plastičnih kesa, udica i drugi predmeti. Istražitelji su u stomaku našli i kosture riba, i ostatke drugih životinja.

Ovo je prvi slučaj da je kit u havajskim vodama unio odbačenu opremu za ribarenje, rekli su zvaničnici.

Njegov stomak je bio toliko veliki da tim iz laboratorije nije mogao u potpunosti da ga ispita, i vjeruju da je bilo još materijala koji nijesu mogli da izvuku.

Istražitelji nijesu pronašli bilo kakve smijetnje na drugim organima životinje koje su ispitali. Prikupili su uzorke da provjere za bolesti i sprovedu dodatne testove.

Kitovi pređu hiljade kilometara u okeanu tako da nije jasno odakle su otpaci došli.

Naučnici kažu da se više od 35 miliona tona plastičnog zagađenja proizvede na Zemlji svake godine i da oko četvrtina od te količine završi u vodi.

Otpaci u morima nanose štetu brojnim vrstama.

Morske ptice mogu da unesu do osam odsto svoje težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da budu uhvaćene u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi predatori jedu manje ribe koje se hrane sa mikro plastikom, što poslije može da ugrozi njihovo zdravlje.

Pored toga što jedu plastiku veliki kitovi mogu da se povrijede kada se upetljaju u ribarsku opremu ili druge konope u okeanu.

Veliki kitovi su ugrožena vrsta i nalaze se u dubokim okeanima širom svijeta. U izvještaju iz 2021. američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu procjenjuje se da ima oko 4.500 ovakvih kitova u vodama oko havajskih ostrva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније