Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина бизнис [ R.B. ]

01. 02. 2023. 17:13   >>  17:08 2

PODACI EUROSTATA

Inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec

Eurozona je u januaru zabilježila godišnju inflaciju od 8,5 odsto, nakon što je u decembru iznosila 9,2 odsto, pokazala je prva procjena Eurostata.

Inflaciju su i dalje podsticale visoke cijene energije i hrane.

Tako je inflacija u eurozoni pala treći uzastopni mjesec, prenosi SEEbiz.

Cijene energenata u januaru su bile 17,2 odsto više nego godinu ranije. Međutim, njihov rast se donekle usporio - prošlog decembra iznosio je 25,5 odsto, a u novembru 34,9 odsto.

Ipak, blago se ubrzao rast cijena hrane, alkohola i duvana. Oni su u januaru bili 14,1 odsto skuplji nego u istom mjesecu prošle godine. U decembru su porasli 13,8 odsto.

Neenergetski industrijski proizvodi poskupili su 6,9 odsto, a usluge 4,2 odsto.

Od zemalja koje koriste euro i za koje je Eurostat imao podatke, najveću godišnju inflaciju u januaru zabilježile su Letonija 21,6 odsto, Estonija 18,8 odsto i Litvanija 18,4 odsto.

Najniža stopa godišnje inflacije zabilježena je u Španiji i Luksemburgu gdje je, prema prvim procjenama, iznosila 5,8 odsto. Slijedi Malta s inflacijom od 6,7 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније