Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

26. 01. 2023. 22:55 >> 22:50

EVROPSKI PARLAMENT

Predsjednik Izraela pozvao EU da iskorijeni antisemitizam

Predsjednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da je antisemitizam u porastu u zapadnom svijetu i apelovao na Evropsku uniju (EU) da osigura bezbjedan život Jevreja na kontinentu na kojem se dogodio Holokaust.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, 27. januara, Hercog je poslanicima Evropskog parlamenta rekao da bi zemlje i zvaničnici EU trebalo da iskorijene antisemitizam zakonom, obrazovanjem i bezbjednošću.

"Morate pratiti znake upozorenja, primijetiti simptome pandemije atisemitizma i boriti se protiv toga po svaku cijenu. Nažalost, slika je uznemirujuća, duboko uznemirujuća. Antisemitski diskurs kulminira ne samo u mračnim režimima, već i u srcu slobodnog, demokratskog Zapada", rekao je Hercog.

Naveo je da je antisemitizam ojačao tokom pandemije koronavirusa jer su oštre mjere poput "zaključavanja" doprinijele širenju mržnje putem interneta.

Hercog je rekao da se antisemtizam širi "rekordnim tempom, pritiskom na dugme", i dodao da je između objave na Fejsbuku i razbijanja nadgrobnih spomenika "manje rastojanje nego što se misli".

U Njemačkoj je dokumentovano više od 2.700 antisemitskih incidenata 2021. godine, uključujući 63 napada i šest slučajeva ekstremnog nasilja. Evropska agencija za fundamentalna prava navela je da devet od 10 Jevreja misli da je antisemitzam pojačan u njihovoj zemlji. Incidenti i govor mržnje su u porastu i u SAD.

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust obilježava se na godišnjicu oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau, u kojem je nacistička Njemačka masovno ubijala Jevreje u okviru plana za istrebljenje tog naroda u Evropi.

Snage nacističke Njemačke ubile su 1,1 milion ljudi u Aušvicu, među kojima je najviše bilo Jevreja, ali i Poljaka, Roma i drugih. U Drugom svjetskom ratu, nacisti i njihovi saradnici su ubili oko šest miliona evropskih Jevreja i milione pripadnika drugih naroda, uključujući 1,5 miliona djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније