Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

21. 01. 2023. 18:21 >> 18:17

ŠPANIJA

Protest u Madridu protiv vlade Pedra Sančesa

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u Madridu protiv ljevičarske vlade premijera Pedra Sančesa uz podršku desničarske opozicije i ekstremne desnice. Demonstranti, koji su mahali španskim zastavama, zatražili su ostavku Sančesa, a neki od njih su nosili njegov portret precrtan sa natpisom "Izdajnik“.

Prema lokalnim vlastima Madrida, na skupu je bilo oko 30.000 ljudi, dok organizatori pominju broj od 700.000.

Protest, organizovan na poziv desničarskih organizacija civilnog društva, dobio je podršku glavne opozicione desničarske Narodne stranke i ekstremno desničarske formacije Voks.

Skup je održan pošto je 2023. izborna godina ocijenjena kao ključna za Španiju.

Desnica je ogorčena odlukom vlade da ukine krivično djelo pobune. Za takvo krivično djelo je bilo optuženo devet separatističkih katalonskih lidera zbog njihove uloge 2017. godine u pokušaju secesije oblasti Katalonije od ostalog dijela Španije.

To djelo pobune zamijenjeno je drugim krivičnim djelom za koje je propisana blaža kazna zatvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније