Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

11. 01. 2023. 22:34 >> 22:40

PRINC HARI

"Izjava o talibanima izvučena iz konteksta, ugrožena bezbjednost moje porodice"

Britanski princ Hari demantovao je da se hvalio ubistvom 25 talibanskih boraca, dok je bio na dužnosti u Avganistanu. U intervjuu za američku mrežu CBS rekao je da su mediji izvukli iz konteksta ono što je napisao u memoarima Spare (Rezerva).

"Bez sumnje, izgovorili su laž. Takva zloupotreba i spinovanje ugrozili su bezbjednost moje porodice", naveo je Hari.

Naveo je da je u knjizi želio da bude iskren o ratovanju u Avganistanu i da veteranima pruži prostor da podijele iskustva, te da mu je cilj bio da se smanji broj njihovih samoubistava.

Po objavljivanju memoara "Spare" 10. januara, britanski mediji prenijeli su da u njima princ Hari piše da je ubio 25 neprijateljskih boraca služeći u britanskim jedinicama u oblasti Helmand.

"Kada sam upao u središte i metež bitke, nisam razmišljao o njima kao ljudima. Ne možete da ubijate ljude ako ih doživljavate kao ljude. To su bile šahovske figure koje treba skloniti sa table, loši momci koje treba eliminisati prije nego što ubiju dobre momke", napisao je, između ostalog, Hari.

Zbog toga su ga kritikovali pojedini bivši britanski vojni zvaničnici. Pukovnik Ričard Kemp rekao je za BBC da je zabrinut, jer bi takvi opisi mogli da daju propagandni adut neprijatelju.

"Razočarao nas je, iznevjerio. Mi ne urezujemo recke na kundacima. Nikada nismo", rekao je pukovnik Tim Kolins za britanske medije.

Memoari princa Harija su najbrže prodavana nefiktivna knjiga svih vremena u Velikoj Britaniji. Otkupljeno je oko 400.000 primjeraka memoara, iako su mnogi odlomci procurili u štampu prije zvaničnog objavljivanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније