Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Мина [ R.B. ]

20. 12. 2022. 11:28   >>  11:25

UPAD U KAPPITOL

Komitet Kongresa preporučuje krivično gonjenje Trampa

Bivši američki predsjednik Donald Tramp trebalo bi da bude krivično gonjen zbog umiješanosti u upad demonstranata u američki Kapitol 6. januara 2021. godine, navodi se u izvještaju komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Komitet je jednoglasnom odlukom utvrdio da je bivši predsjednik podstakao napad i davao "pomoć i utjehu" demonstrantima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izvještaju se pojašnjava da se radi o kršenju više saveznih zakona koji se tiču davanja podrške pobuni, prevare, zavjere da bi se došlo do lažne izjave i opstrukcije kongresne potvrde da je Džozef Bajden pobijedio na izborima.

Glasanje komiteta, sastavljenog od sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, predstavlja kraj 18-mjesečne istrage haotičnih posljednjih dana Trampove vlasti, ali će posljedice za njega većinom biti političke, ne i legalne, piše BBC.

Ako Tramp bude osuđen za zločine za koje ga je komitet optužuje, mogao bi se suočiti sa velikim kaznama, više od deset godine zatvora i zabranom daljeg kandidovanja za političke funkcije.

Glasanje komiteta, ipak, uglavnom ima simbolički značaj.

Kongres nema mogućnost da optuži Trampa za bilo koji od navedenih prestupa, a ta moć leži isključivo u rukama američkog ministarstva pravde, koje je dio Bajdenove administracije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније