Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE ]

01. 12. 2022. 17:27 >> 17:25

ŠPANIJA POVEĆALA SIGURNOST

Pet pismo bombi otkriveno u Španiji

Stručnjaci za uklanjanje bombi deaktivirali su petu pismo bombu četvrtak, a Španija pojačala sigurnost kako bi se suprotstavila nizu eksplozivnih naprava poslanih metama visokog profila, uključujući premijera zemlje i ukrajinskog ambasadora u Madridu.

Rane indicije ukazuju na to da je svih pet paketa poslato iz Španije, rekao je novinarima zamjenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje.

Rafael Perez, mlađi ministar zadužen za sigurnost, rekao je da su domaći uređaji poslani u smeđim paketima koji su sadržavali zapaljivi prah i žicu koja bi izazvala plamen umjesto eksplozije.

Perez je rekao da je jedna od naprava detonirala i ranila službenika sigurnosti u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, tri druge su detonirale snage sigurnosti u kontrolisanim eksplozijama, a jedna je ostala netaknuta u istražne svrhe.

"Čini se da su svi poslani unutar zemlje, ali mi to baziramo na ranim vizuelnim pregledima, a da još nemamo detaljan tehnički izvještaj", rekao je on.

Perez je rekao da se još ne čini potrebnim sazivanje sigurnosnog odbora koji bi procijenio povećanje nivoa terorističke prijetnje u Španiji, koji je već na drugom najvišem nivou nakon napada ekstremista širom Evrope u prošloj deceniji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju navelo da je, međutim, naložilo policiji da pojača sigurnost oko javnih zgrada, a posebno da pažljivo provjerava poštanske pošiljke.

Izvor blizak istrazi rekao je da, iako su uređaji bili domaće izrade, "nisu bili nešto što bi bilo ko mogao napraviti", a istražitelji sada traže njihovo porijeklo.

Španski viši sud koji je specijalizovan za terorizam otvorio je istragu, rekao je izvor iz pravosuđa.

Vijest o pismo bombama pojavila se u srijedu nakon što je policija rekla da je službenik sigurnosti u ukrajinskoj ambasadi u Madridu lakše povrijeđen nakon otvaranja paketa.

Ambasador Serhii Pohoreltsev rekao je za ukrajinski novinski sajt European Pravda da je sumnjivi paket, upućen na njega, predat ukrajinskom komandantu ambasade koji ga je iznio napolje da ga otvori.

"Nakon što je otvorio kutiju i čuo zvuk, bacio ju je, a zatim čuo eksploziju... komandant je povrijedio ruke i dobio potres mozga", rekao je Pohorelcev.

"Imamo instrukcije od ministarstva u Ukrajini da s obzirom na situaciju moramo biti spremni na bilo kakvu vrstu incidenata... Ruske aktivnosti van zemlje", rekao je Pohoreltsev španskoj televizijskoj stanici TVE.

Nakon incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim kijevskim ambasadama u inostranstvu da "hitno" pojačaju sigurnost, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva.

Twitter nalog ruske ambasade u Španiji objavio je u četvrtak saopštenje u kome se osuđuje "svaka prijetnja ili teroristički čin" u vezi sa pet pismo bombama, "posebno usmjerenih na diplomatsku misiju".

Još jedan paket primljen je u srijedu naveče u sjedištu španskog proizvođača oružja Instalaza u Saragosi, na sjeveroistoku Španije, saopštila je policija.

Instalaza proizvodi raketni bacač C90 koji je Španija isporučila Ukrajini.

Španske snage sigurnosti takođe su u četvrtak rano pronašle uređaj u koverti poslatoj u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u bazi vazdušnih snaga u Torrejon de Ardozu, u blizini Madrida, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Satelitski centar podržava zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU prikupljanjem informacija sa svemirskih obavještajnih uređaja, prema informacijama sa njihove web stranice, a nedavno ga je šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell opisao kao "oči Evrope".

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova otkrilo je da je 24. novembra primljena "koverta sa pirotehničkim materijalom" upućena premijeru Pedru Sanchezu i da ju je razoružao njegov sigurnosni tim. Uređaj je bio "sličan" paketima otkrivenim ove sedmice, navodi se.

Peti uređaj primljen je u špansko Ministarstvo odbrane u četvrtak ujutro i deaktivirali su ga specijalni policajci, rekao je portparol ministarstva odbrane za Reuters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније