Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Mina ]

16. 11. 2022. 09:11 >> 09:12

ZBOG NOVOG TALASA KOVIDA

Cijene nafte pale na 92 USD

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 92 USD, zbog novog talasa zaraze kovidom-19 u Kini koji je ponovo izazvao zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 1,08 USD niža nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 92,06 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 1,13 USD nižoj cijeni, od 84,74 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je uznemirio novi talas zaraze kovidom-19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda, a u ponedjeljak Peking i drugi veliki gradovi obavijestili su o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

"Rast broja novih slučajeva kovida u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U utorak, broj zaraženih dodatno je porastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući kovid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim privredama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo Evropske unije (EU) na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milion barela nafte dnevno.

U narednoj godini rast potražnje trebalo bi da zakoče nepovoljni ekonomski trendovi.

Značajniji pad cijena nafte zakočile su procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale oko 300 hiljada barela, prema anketi koju je ponedjeljak objavio Rojters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi na 94,92 USD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније