Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

11. 11. 2022. 17:24 >> 17:22

PROGNOZA EKONOMSKOG RASTA

EU očekuje recesiju u zoni eura

Evropska komisija je danas smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta EU sljedeće godine, rekavši da će 19 zemalja koje koriste euro kliziti u recesiju tokom zime, jer vršna inflacija traje duže nego što se očekivalo i visoka potrošnja i troškovi grijanja narušavaju kupovnu moć potrošača.

Jesenja prognoza Evropske komisije objavljena danas predviđa pad privredne proizvodnje u posljednja tri mjeseca ove godine i prva mjeseca 2023. U njoj se kaže da se očekuje da će visoke cijene energije, rast troškova života, više kamatne stope i ukupna neizvjesnost "preokrenuti EU, evrozonu i većinu zemalja članica u recesiju u posljednjem kvartalu godine".

Prognoza rasta za cijelu 2023. smanjena je na 0,3 odsto sa 1,4 odsto očekivanih u prethodnoj prognozi iz jula.

"Očekuje se da će se rast vratiti u Evropu na proljeće, pošto inflacija postepeno popušta kontrolu nad ekonomijom", navodi se u izvještaju.

"Međutim, sa snažnim vjetrovima koji još koče potražnju, ekonomska aktivnost će biti prigušena", piše Komisija.

Najlošiji rezultat sljedeće godine će vjerovatno biti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi i jednoj od najzavisnijih od ruskog prirodnog gasa prije rata u Ukrajini. Cijene gasa i struje su skočile pošto je Rusija smanjila snabdijevanje Evropi na mali dio onoga od prije invazije na Ukrajinu.

Očekuje se da će Njemačka doživeti smanjenje proizvodnje za 0,6 odsto tokom sljedeće godine.

Inflacija će dostići vrhunac kasnije nego što se očekivalo, pred kraj ove godine, i podići će prosječnu stopu na 8,5 odsto za 2022. i na 6,1 odsto za 2023. u evrozoni. To je revizija naviše za skoro jedan procentni poen za 2022. i više od dva poena za 2023. godinu.

Dva uzastopna kvartala pada proizvodnje su uobičajena definicija recesije, iako ekonomisti iz Odjeljenja EU za praćenje poslovnog ciklusa evrozone koriste širi skup podataka uključujući brojke o zaposlenosti.

Komisija je navela da će se tržište rada vjerovatno držati relativno dobro uprkos smanjenju proizvodnje tokom zime, predviđajući povećanje stope nezaposlenosti sa 6,8 odsto ove godine na 7,2 odsto sljedeće i smanjenje na sedam odsto u 2024. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније