Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б.

04. 10. 2022. 13:40 >> 13:42

BIVŠA NjEMAČKA KANCELARKA

Merkel dobitnica ovogodišnje nagrade UNHCR

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) objavio je danas da svoju najvišu godišnju nagradu dodjeljuje bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njene napore da Njemačka, uprkos kritikama, primi više od milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije.

Portparol UNHCR-a rekao je da je Merkel dobitnica Nagrade Nansen.

"Pod vođstvom tadašnje kancelarke Merkel Njemačka je prihvatila više od 1,2 miliona izbjeglica i tražilaca azila u 2015. i 2016. godini, što je kao što se sjećate bilo na vrhuncu sukoba u Siriji, i bilo je smrtonosnog nasilja u drugim djelovima svijeta. Merkel je pomogla da se ukaže na opšti položaj izbjeglica", rekao je portparol novinarima u Ženevi, sjedištu UNHCR-a.

Odluka Angele Merkel da dozvoli ulazak tako velikog broja migranata dovela je do jačanja ekstremnodesničarske partije Alternativa za Njemačku (AfD) i izazvala proteste glasne manjine. Nju su takođe kritikovale neke vlade što je suviše prijateljski nastrojena prema izbjeglicama i tražiocima azila kojima su neke zemlje EU zatvarale granice.

Nagrada ima i novčani dio od 150.000 dolara. Očekuje se da će Merkel otputovati u ponedjeljak u Ženevu da primi priznanje, rekao je portparol.

UNHCR-ova nagrada Nansen za izbjeglice odaje priznanje pojedincima, grupama ili organizacijama koji "idu dalje od obaveza" da zaštite izbjeglice, raseljene ljude i ljude bez države.

Do sada je 60 pojedinaca ili organizacija dobilo nagradu od njenog uspostavljanja 1954. u čast Fritjofa Nansena, norveškog naučnika, istraživača i diplomate koji je bio prvi komesar za izbjeglice u Društvu naroda, prethodnici Ujedinjenih nacija.

Prošlogodišnji dobitnik je bilo Udruženje Džil Albena za humanitarni razvoj u Jemenu, zbog podrške raseljenim Jemencima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније