Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE ]

28. 09. 2022. 15:35 >> 15:32

U SRIJEDU

Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu, 28. septembra, dvije balističke rakete kratkog dometa na svoju istočnu obalu, saopštila je južnokorejska vojska.

Rakete su ispaljene dan uoči dolaska potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamale Haris u Seul, glavni južnokorejski grad.

Lansiranje dolazi i dva dana nakon što su snage Južne Koreje i SAD-a izvele vojnu vježbu u vodama u blizini istočne obale Južne Koreje, u kojoj je sudjelovao i nosač aviona.

Projektili su ispaljeni iz područja Sunan u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, saopštili su iz štaba vojske Južne Koreje, piše Rojters.

Iz južnokorejskog štaba su poručili da će "provokacije Sjeverne Koreje dodatno ojačati južnokorejsko-američku sposobnost odvraćanja i odgovora te dodatno produbiti izolaciju Sjeverne Koreje od međunarodne zajednice".

Vijeće za nacionalnu sigurnost Južne Koreje održalo je hitan sastanak i osudilo ovaj potez, obećavši da će nastaviti s izgradnjom kapaciteta za odvraćanje Sjeverne Koreje, objavio je kabinet predsjednika Yun Suk-yeola.

Državni mediji Sjeverne Koreje nisu izvijestili o najnovijim lansiranjima raketa. No, lider te zemlje Kim Džong Un izjavio je da razvoj nuklearnog oružja i projektila ima za cilj "odbraniti Sjevernu Koreju od prijetnji iz SAD-a".

Japanska obalna straža takođe je izvijestila o navodnoj probi balističkog projektila, a japanski ministar odbrane Toshiro Ino ovaj potez je ocijenio neprihvatljivim.

"Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući ponavljanje lansiranja balističkih projektila, predstavlja prijetnju miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodnog društva", kazao je japanski ministar.

Potpredsjednica SAD Kemala Haris boravi u četvorodnevnoj posjeti Aziji. Nakon zaustavljanja u Japanu, Haris će u četvrtak doputovati u Seul.

Portparol američkog Stejt Departmenta takođe je osudio najnoviji test projektila kao regionalnu prijetnju. No, rekao je da je Vašington i dalje predan diplomatskom pristupu te je pozvao Pjongjang da se uključi u dijalog.

Sjeverna Koreja testirala je ove godine rakete do sada neviđenom brzinom.

Od 2006. godine ta zemlja je pod sankcijama Ujedinjenih naroda (UN), koje je Vijeće sigurnosti kontinuirano pooštravalo kako bi prekinulo finansiranje programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Sjeverna Koreja odbacuje rezolucije UN-a kao kršenje njenog suverenog prava na "samoodbranu i istraživanje svemira". Takođe je kritikovala vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje tvrdeći da je to dokaz njihovih "neprijateljskih namjera".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније