Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ HRT/I. P. ]

27. 09. 2022. 17:21   >>  17:18 1

U POLjSKOJ

Svečano otvoren Baltički gasovod

U Poljskoj je svečano otvoren strateški Baltički gasovod kojim će od 1. oktobra poteći plin iz Norveške u Poljsku i susjedne zemlje, saopštila je Evropska komisija.

Baltičkim gasovodom prenosiće se do 10 milijardi kubičnih metara plina godišnje iz Norveške u Poljsku, dok će se iz Poljske u Dansku prenositi tri milijarde kubičnih metara.

"Baltički gasovod ključni je projekat za sigurnost snabdijevanja regiona i rezultat je težnji politika EU-a za diversifikacijom plinskih izvora. Gasovod će odigrati vrijednu ulogu u ublažavanju trenutne energetske krize", rekao je evropski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Projekat poboljšava diversifikaciju snabdijevanja plinom u srednjoistočnoj Evropi i baltičkim državama, otvaranjem novog uvoznog pravca iz Sjevernog mora prema EU-u, piše Komisija.

Baltički gasovod je projekat od zajedničkog interesa pokrenut 2013. godine te je u njega uloženo oko 267 miliona eura evropskih sredstava kroz Instrumente za povezivanje Evrope.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније