Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina/ M.L.B. ]

25. 09. 2022. 10:23   >>  10:20 2

STUDIJA

Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Inteligence, nedostaje 400 hiljada vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe, a samo u Velikoj Britaniji 76 hiljada radnika.

Pored toga, to je tržište koje trenutno nije u stanju da privuče mlade ljude uprkos potrebi za radnom snagom u Španiji, gdje je slobodno 15 hiljada radnih mjesta, prenosi Capital.ba.

Rodna neravnopravnost u sindikatu je očigledna. Od 250 hiljada vozača kamiona koji rade u Španiji, samo pet hiljada su žene, odnosno samo dva odsto žena radi u transportnom sektoru.

U Evropi podaci nijesu mnogo drugačiji. U Italiji je sedam odsto, a u Njemačkoj pet odsto žena za volanom.

Pežorativni stereotipi o kamiondžijama, koji se uobičajeno koriste u društvu, uticali su na činjenicu da je imidž koji se projektuje na ženu koja vozi međugradski prevoz pristrasno negativan.

Međutim, kriza u transportu, koji pati od ozbiljnog nedostatka kadra, dovodi do nestanka tih predrasuda, pa španski poslodavci izlaz iz krize vide u većem uvođenju žena u ovaj posao.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније