Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 08. 2022. 16:51   >>  16:48 1

ANALITIČARI ZA RADIO CG

Neće biti Trećeg svjetskog rata, provokacije SAD-a i Kine mogu potrajati

Nakon posjete predsjedavajuće američkog kongresa Nensi Pelosi, na Tajvan je doputovalo još deset američkih kongresmena koji ohrabruju održavanje mira i stabilnosti. Kina uzvraća vojnim vježbama oko te ostrvske države. Vojni analitičari za Radio Crne Gore kažu da eventualni napad Kine na Tajvan neće dovesti do trećeg svjetskog rata, ali da provokacije i nadmudrivanje SAD-a i Kine mogu potrajati. Ističu da je realan scenario da u oktobru počnu pregovori SAD-a i Rusije u vezi sa smirivanjem situacije u Ukrajini.

Iako je Kina u srijedu, proglasila kraj vojnih vježbi na Tajvanu, igra s vatrom oko te ostrvske države, za sada, ne prestaje. Nakon što je deset američkih kongresmena stiglo na Tajvan, viđeno je 29 ratnih aviona i šest ratnih brodova koji pripadaju Kini, saopštava ministarstvo odbrane Tajvana. Upitan da li bi napad Kine na Tajvan mogao izazvati treći svjeski rat, vojni analitičar Blagoje Grahovac kaže za Radio Crne Gore da to nije realan scenario.

“Mala je vjerovatnoća, skoro nikakva da se uđe u treći svjetski rat. Ovdje će, po mom mišljenju, biti primijenjene neke druge doktrine. Prvo doktrina međusobnog iznuravanja SAD-a i Kine, jer će Kina primijeniti neprekidno provociranje. Ukoliko bi krenula na dejstva prema Tajvanu to bi bilo ograničenog intenziteta, a i bilo bi to iznuravanje i za SAD, ali i za Kinu. Vjerujem da će Kina tim iznuravanjem željeti da izazove političko svrgavanje na Tajvanu. Vjerujem da ona neće primijeniti ni u kom slučaju taktiku rušenja i ubijanja, kako to Rusija primjenjuje u Ukrajini, jer država koja primjenjuje taktiku ubijanja i rušenja, osuđena je na poraz”, kaže Grahovac.

Grahovac ističe da vjeruje da Kina ima više vojne mudrosti i filozofije, te da neće ući u taj rizik.

Druga doktrina koja je moguća, kaže Grahovac, je kopnena invazija na Tajvan, što bi, ocjenjuje, proizvelo krvavi sukob i u Tajvanu i u Kini. Objašnjava da je Kina svjesna da Tajvan ima preko 400 000 vojnika i milione pristalica sadašnjeg režima, te da joj to nije u interesu.

“U slučaju invazije to bi bila čitava vojska migranata sa Tajvana, a to Kini dugoročno nikako ne bi odgovaralo, da se silna vojska nezadovoljnika prema kineskom režimu i Kini raspe širom svijeta. Toga je Kina svjesna, i zato ja računam da će primijeniti doktrinu iznuravanja”, kaže Grahovac.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić takođe je ubijeđen da do Trećeg svjetskog rata zbog Tajvana neće doći.

“Vašington najoštrije osuđuje agresiju Rusije, između ostalog jer je Ukrajina suverena zemlja koja ima široko međunarodno priznanje. Tajvan je, kao što znamo daleko od tog statusa i Amerika uvažava politiku jedne Kine. Zašto bi SAD ušle u Treći svjetski rat ukoliko Kina napadne Tajvan kada do toga nije došlo nakon napada Rusije na Ukrajinu”, kaže Jakšić.

Jakšić je uvjeren da je posjeta predsjednice predstavničkog doma SAD-a Nensi Pelosi Tajvanu bila bespotrebna.

“To putovanje je opasno zaoštrilo ionako teške odnose sa Kinom. Mislim da će se taj diplomatski incident ipak na neki način poravnati”, ističe Jakšić.

Grahovac međutim, ipak kaže da na posjetu Pelosi ne treba gledati kao provokaciju Amerike.

“Kina uvijek ima alibi da napravi neku čarku sa Tajvanom, to ona tradicionalno ima i imaće. Kina će, međutim, primijeniti reciprocitet iznuravanja Amerike, da izvuče silna sredsta Američka u pomoći Tajvanu”, ocjenjuje Grahovac.

Grahovac ocjenjuje da neće biti konsenzusa između Kine i SAD-a u vezi sa Tajvanom, te da će ta situacija potrajati. Ubijeđen je da će prvo doći do razgovora Amerike i Rusije u vezi sa završetkom Ukrajinskog rata.

“Po mojoj procjeni u oktobru će početi razgovori između Rusije i Amerike, da li diskretno ili otvoreno, u vezi sa završetkom ukrajinskog problema. A što se Tajvana tiče Amerika i Kina će se dugo nadmudrivati”, zaključio je Grahovac.

Milica Mandić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније