Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

10. 08. 2022. 09:45 >> 09:44

DVA GLAVNA KANDIDATA

Tijesna trka za predsjednika Kenije

Dva glavna kandidata za predsjednika Kenije, aktuelni potpredsjednik Vilijam Ruto i lider opozicije Raila Odinga, vode tijesnu trku da zamjene odlazećeg šefa države Uhurua Kenijatu.

Na sajtu Izborne komisije za sada su dostupna samo dva rezultata na nivou izborne jedinice, a saopšteno je da se vjeruje da izlaznost na izborima, na kojima su Kenijci osim predsjednika birali poslanike u parlamentu i lokalne vlasti, iznosi oko 60 odsto od 22,1 miliona registrovanih birača, što je daleko manje od 80 odsto na prethodnim izborima 2017, prenosi Rojters.

Jučerašnji izbori su vjerovatno bili posljednji pokušaj dugogodišnjeg opozicionog lidera Odinge, koga je u njegovom petom pokušaju podržao bivši rival i odlazeći predsjednik Kenijata.

Drugi glavni kandidat je zamjenik predsjednika Vilijam Ruto, koji se posvađao sa predsejednikom ranije tokom skoro deset godina provedenih na vlasti.

Ruto je bio Kenijatin zamjenik posljednjih devet godina, iako su se među njima pojavili sukobi, pa je odlazeći predsjednik pred izbore dao podršku Odingi, veteranu opozicije.

Zvanični rezultati izbora moraju biti objavljeni u roku od nedjelju dana od glasanja, ali postoji izvjesno očekivanje da bi pobjednik mogao biti poznat već danas.

Izborna komisija mora da verifikuje formulare sa rezultatima koji dolaze iz cijele zemlje, a više od 92 odsto formulara za rezultate sa preko 46.000 biračkih mjesta poslato je jutros komisiji.

Drugi krug izbora biće održan ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније