Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina bussines [ I. P. ]

30. 06. 2022. 10:01 >> 09:59

TEŠKO OBUZDATI INFLACIJU

Rajnhart: Svijet će teško izbjeći recesiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostale ekonomije svijeta teško će izbjeći recesiju s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocijenila je glavna ekonomistkinja Svjetske banke (SB) Karmen Rajnhart.


"Izuzetno je teško obuzdati inflaciju i istovremeno osigurati uslove za kontrolisano, postupno usporavanje aktivnosti", rekla je Rajnhart.

Ona je navela da nema sumnje da je recesija danas vruća tema, prenosi Hina.

"Svi se pribojavaju da rizici isključivo najavljuju moguće slabljenje aktivnosti", rekla je Rajnhart u razgovoru za Rojters, izdvojivši niz šokova i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u koje su 15 godina bile na izuzetno niskom nivou ili su čak bile negativne.

Prema njenim riječima, globalna finansijska kriza u 2008. i 2009. poharala je uglavnom desetak razvijenih ekonomija, a Kina je u to vrijeme bila veliki motor rasta.

"Današnja je kriza puno šira, a stopa rasta u Kini više nije dvocifrena", dodala je Reinhart.

SB snizila je prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 odsto, upozorivši da se ruska invazija na Ukrajinu nadovezala na pandemiju covida-19.

Mnogim zemljama prijeti recesija, zaključili su u SB-u.

Ako se rizici obistine, svjetska privreda mogla bi ove godine porasti samo 2,1 odsto i usporiti na 1,5 odsto u narednoj godini, što bi značilo gotovo stagnaciju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku.

Upitana mogu li SAD ili svijet izbjeći recesiju, Rajnhart je odgovorila da je prilično skeptična: "Ne možete baš pronaći puno perioda u kojima značajno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), nije uzelo danak u ekonomiji".

SB upozorila je vrlo rano da je inflacija stvaran rizik.

"Fed nije trebalo da oklijeva, trebalo je da interveniše prije i agrsivnije. Što duže čekate, to drastičnije mjere morate uvesti", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније