Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V./CNN ]

27. 06. 2022. 23:04 >> 23:08

ZVANIČNICI

Samit alijanse šansa za dogovor o prijemu Švedske i Finske

Evropski i američki zvaničnici ne očekuju da će zabrinutost Turske povod pridruživanja Finske i Švedske NATO-u biti ublažena pre samita alijanse ove nedjelje, rekli su američki i evropski zvaničnici za CNN. Neki zvaničnici vjeruju da Turska možda gleda na samit kao na mjesto za konačno sklapanje sporazuma koji bi mogli da pokrenu proces napred.

"Standardna operativna procedura Turske je da ne daje ustupke do poslednjeg mogućeg trenutka. I taj poslednji mogući trenutak se obično definiše kao bilateralni sa predsjednikom SAD, nakon čega slijedi sastanak lidera", kazao je jedan zvaničnik. 

Međutim, turski zvaničnici su rekli da ne vide nikakav "ograničeni vremenski rok" za razgovore, a neki SAD i EU zvaničniic su manje ubijeđeni da je Turska spremna da postigne sporazum u Španiji.

Zvaničnici Bijele kuće bili su oprezni oko toga da li će se američki predsjednik Džozef Bajden i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastati u Španiji. Ali jedna osoba koja je upoznata sa ovim pitanjem rekla je da očekuju da će njih dvojica u nekom trenutku razgovoriti o procesu pridruživanja, iako to možda neće biti uzdignuto u formalni bilateralni sastanak.

Obraćajući se novinarima na samitu G7 u Njemačkoj, američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da je cilj uoči samita u Madridu da se "stvori što više pozitivnog zamaha iza kandidatura Finske i Švedske". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније