Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ BETA ]

27. 06. 2022. 06:54   >>  06:53

ZBOG NAPETOSTI NA TRŽIŠTU ENERGENATA

Francuska bi ove zime mogla ponovo da aktivira jednu centralu na ugalj

Centrala na ugalj na istoku Francuske zatvorena 31. marta mogla bi ove zime ponovo da bude pokrenuta s obzirom na situaciju u Ukrajini i napetosti na tržištu energenata, potvrdilo je francusko Ministarstvo za energetsku tranziciju.

Ministarstvo je navelo da ostavljaju mogućnost da aktiviraju centralu Sent-Avold dodatnih nekoliko sati ako bude potrebe naredne zime, potvrđujući informaciju radija RTL.

Kako je navedeno, Francuska će u svakom slučaju ostati ispod jednog procenta struje proizvedene ugljem i da neće biti korišćen ruski ugalj.

U Francuskoj radi još samo jedna centrala na uglaj u Kordemeu na zapadu, gdje se više od 67 odsto struje proizvodi iz nuklearnih izvora, a fosilna goriva su 2020. učestvovala sa 7,5 odsto, od čega 0,3 odsto ugalj i 6,9 odsto gas.

Ministarstvo je navelo da se ponovno pokretanje centrale uklapa u plan njenog zatvaranja i da ostaje nepromijenjen plan predsjednika Emanuela Makrona da se zatvore sve centrale na ugalj u Francuskoj.

Njemačka, Austrija, Holandija nedavno su objavile da će povećati upotrebu uglja, fosilnog goriva koje je najštetnije za klimu, da nadoknade pad isporuka ruskog gasa Evropi.

Ta odluka je zabrinula Evropsku komisiju i organizacije za zaštitu životne sredine koje su ukazale na rizik od odstupanja od klimatskih ciljeva Unije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније