Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

25. 06. 2022. 08:04 >> 08:26
1

KANADSKI PREMIJER

Užasna odluka Vrhovnog suda SAD-a o abortusu

Premijer Kanade Džastin Trudo ocijenio je kao "užasnu" odluku Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na abortus na saveznom nivou.

"Vijesti koje dolaze iz Sjedinjenih Država su užasne", objavio je Trudo na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Trudo je dodao da vlasti i političari nemaju pravo da određuju ženama "šta smiju, a šta ne smiju" da rade u vezi sa svojim tijelom, i da će njegova vlada nastaviti da podržava pravo žena na izbor u vezi sa abortusom.

"Nijedna vlada, nijedan političar ili muškarac ne treba da govore ženi šta smije, a šta ne smije da uradi sa svojim tijelom. Hoću da žene u Kanadi znaju da ćemo se uvijek boriti za njihovo pravo na izbor", napisao je Trudo.

Vrhovni sud SAD je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.

Kako izvještava kanadski javni servis CBC, pitanje zakonitosti abortusa bilo je tema mnogih političkih rasprava u Kanadi, posebno u opozicionoj Konzervativnoj partiji Kanade.

Mišljenja prvaka kanadskih konzervativaca o abortusu su podijeljena, i variraju od velike podrške odluci Vrhovnog suda SAD, do najoštrijeg protivljenja bilo kakvoj zabrani abortusa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније