Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

20. 06. 2022. 11:30 >> 11:48
2

BOREL

EU optužuje Moskvu za ratni zločin zbog blokade žitarica u Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) optužio je danas Rusiju da čini "pravi ratni zločin" blokiranjem izvoza ukrajinskih žitarica što može da poveća rizik od gladi u svijetu.

"Ne možemo da zamislimo da milioni tona žita ostaju blokirani u Ukrajini dok ostatak svjetske populacije trpi glad. To je pravi ratni zločin. Ne mogu da zamislim da će to još dugo trajati, u protivnom to će zaista biti nešto za šta će se Rusija smatrati odgovornom", rekao je Borel u Luksemburgu uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) upozorila je da Rusija "treba da prestane da se igra sa gladi u svijetu".

"Rusija treba da prestane sa blokadom ukrajinskih luka i da prestane da uništava infrastrukturu za skladištenje u Ukrajini", dodala je ona.

Ona je naglasila da će Evropljani nastaviti da pomažu Ukrajini i da će joj pružiti političku, humanitarnu i vojnu pomoć.

"Poruka je upućena Rusiji i ona treba da je shvati", dodala je francuska ministarka.

Ona je naglasila da Francuska čvrsto podržava napore generalnog sekretara UN i ulogu Turske u pokušaju postizanja sporazuma izme]u Rusije i Ukrajine da se omogući izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

"Ostavljati žitarice blokirane je opasno za stabilnost u svijetu", upozorila je Kolona.

Borba riječi između Zapada i Rusije koja kaže da su sankcije odgovorne za pogoršanje prehrambene krize će biti u centru rasprava ministara spoljnih poslova EU.

"Evropske sankcije uvedene Rusiji nisu uperene protiv poljoprivrednih proizvoda i đubriva. Ti proizvodi se mogu prodavati, kupovati i izvoziti", ukazao je Žozep Borel.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније