Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

15. 06. 2022. 21:25   >>  21:34 1

TRAŽIO OBJAŠNJENJE

Bajden kritikovao naftne kompanije zbog rekordnih cijena goriva i profita

Američki predsjednik Džozef Bajden danas je zatražio od naftnih kompanija da objasne zašto ne isporučuju više goriva na tržište i tako zaoštrio retoriku o naftnoj industriji dok se suočava sa pritiskom zbog rasta cijena.

Bajden je uputio pismo direktorima kompanija "Maraton petroleum", "Valero enerdži" i Ekson mobil i optužio ih da smanjuju proizvodnju da bi povećali profit, navodi se u kopiji u koju je Rojters imao uvid.

Pismo je poslato i kompanijama "Filips 66", "Ševron" i "Šel", rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Rojters.

"U ratno doba, marže rafinerija daleko iznad normalnih čije troškove direktno snose američke porodice nisu prihvatljive", napisao je Bajden, i dodao da smanjenje prerade dovodi do bržeg rasta cijena goriva od povećanja cijena nafte, prenosi Glas Amerike.

Američke energetske kompanije bilježe rast profita, u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu doprinijela problemima sa zalihama što je dovelo i do rasta cijena sirove nafte na iznad 100 dolara po barelu.

Potražnja je takođe i dalje snažna, uprkos rekordnim cijenama benzina.

Američke rafinerije rade gotovo punim kapacitetom i kažu da ne mogu mnogo da urade da bi udovoljile Bajdenovim zahtjevima.

Bajden smatra da izostanak akcije u naftnoj industriji umanjuje napore njegove administracije da ublaži posljedice ruske invazije na Ukrajinu, kao što su puštanje nafte iz strateških rezervi i miješanje goriva sa jeftinijim etanolom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније