Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ R.B. ]

13. 06. 2022. 11:07   >>  11:06

KRIPTOVALUTA U KRIZI

Najniža vrijednost bitkoina u 18 mjeseci

Bitkoin je danas pao u azijskom trgovanju na najnižu vrijednost u 18 mjeseci, podstaknut zabrinjavajućim podacima o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji su izazvali odbojnost ulagača prema ulaganju u rizičnu imovinu.

Najveća svjetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji pala je čak 8,9 odsto na 24,9 hiljada dolara, što je najniža vrijednost od decembra 2020. godine, piše Bloomberg.

Ostali digitalni tokeni takođe su oslabili jer je prodaja u porastu, prenosi SEEbiz.

Indeks MVIS, koji mjeri vrijednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je 9,7 odsto.

Analitičari smatraju da su kriptovalute na čelu monetarne politike američke centralne bake, Federalne rezerve (Fed), koja bi ove sedmice trebalo da odluči o novom povećanju referentne kamatne stope, kako bi se ohladila visoka inflacija.

Neki čak procjenjuju da bi bitkoin mogao pasti ispod 15 hiljada dolara, pa čak i na jednocifreni iznos u hiljadama dolara, zbog opšteg makro okruženja i doze straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se sve više klade na agresivnije povećanje kamatnih stopa Fed-a, nakon što je prošlog petka objavljeno da je američka inflacija dostigla 8,6 odsto u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša vrijednost od decembra 1981. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније