Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Rts ]

15. 05. 2022. 14:30 >> 14:28

MEĐU NJIMA I FRONTEKS

Švajcarci na referendumu o više važnih pitanja

Švajcarci danas odlučuju na referendumu o više važnih pitanja, među kojima i o većem izdvajanju novca i ljudstva za evropsku agenciju za kontrolu granica - Fronteks.

Švajcarski političari ističu značaj pozitivnog ishoda referenduma o Fronteksu, ukazujući da, u slučaju odbijanja, postoji opasnost od isključenja iz Šengenskog sporazuma, što bi dovelo do ponovnog uvođenja granične kontrole između Švajcarske i EU.

Švajcarska je članica Šengenskog prostora, iako nije članica EU, a od 2011. učestvuje i u Fronteksu.

Od kraja 2019. EU finansijski i personalno proširuje Frontekst, te na referendumu Švajcarci treba da se izjasne da li prihvataju povećanje finansijskog izdvajanja i ljudstva za Frontex, kao što zahtijeva Brisel.

Ukoliko se izjasne u korist proširenja Fronteksa Švajcarska bi morala da poveća i broj svojih službenika u toj institiciji sa šest na maksimalno 40 do 2027. godine.

Finansijsko učešće bi poraslo sa 24 miliona franaka, koliko je bilo 2021, na 61 miliona franaka do 2027.

Protivnici usvajanja odluke o proširenju Fronteksa kažu da Švajcarska ne treba da učestvuje u pružanju finansijske podrške organizaciji koja krši ljudska prava.

Švajcarci će na sjutrašnjem referendumu odlučivati o izmjenama Zakona o filmovima i izmjeni Zakona o transplantaciji organa.

Što se takozvanog "Leks Netfliksa" tiče Švajcarci treba da odluče moraju li međunarodne striming platforme ulagati četiri odsto prihoda koji ostvaruju u Švajcarskoj u lokalnu filmsku industriju, što važi za švajcarske televizije od 2007. godine.

Uz to referendum zahtijeva i da 30 odsto sadržaja na striming platformama dostupnim u Švajcarskoj treba da bude proizvedeno u Evropi.

Kada je riječ o izmjeni zakona o transplantaciji na referendumu građani treba da odluče treba li olakšati uzimanje organa za transplantaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније