Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

05. 05. 2022. 18:43 >> 18:50

ZAVISNA OD RUSIJE

Bugarska očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu

Bugarska je danas saopštila da očekuje da bude izuzeta od embarga EU na rusku naftu, jer je zavisna od nje.

Jedina rafinerija nafte u Bugarskoj u blizini crnomorske luke Burgas u vlasništvu je ruskog naftnog giganta Lukoil i glavni je dobavljač goriva u toj zemlji.

Potpredsjednik vlade Asen Vasilev rekao je da ta rafinerija već prerađuje do 50 odsto sirove nafte koja nije iz Rusije i da bi teoretski trebalo da bude u stanju da u potpunosti prestane sa uvozom ruske nafte.

"Bugarska, tehnološki, može bez ruske sirove nafte, ali bi to znatno povećalo cijene goriva. U slučaju da Evropska komisija može učiniti izuzeće, željeli bismo da to iskoristimo", rekao je Vasilev.

Slovačka i Mađarska su već tražile takva izuzeća.

Rusija je prošle nedjelje obustavila isporuku gasa Bugarskoj kao odgovor na odbijanje Sofije da ga plati u rubljama, rekavši da time krši ugovore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније