Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

29. 04. 2022. 17:36 >> 17:52

VIOLINA STARA TRI VIJEKA

Đuzepe Gvarneri od deset miliona eura

Instrument star skoro tri vijeka, hvaljen kao "Leonardo da Vinči među violinama", mogao bi da dostigne cijenu od čak 10 miliona eura na aukciji koja će se održati za mjesec dana, saopštila je francuska aukcijska kuća Agut, koja nadgleda prodaju.

Instrument je 1736. napravio čuveni italijanski lutijer Đuzepe Gvarneri (poznat i po nadimku Gesu, na italijanskom Isus), koji je dolazio iz poštovane porodice Gvarneri iz Kremone, gradića u Lombardiji, koja je rodno mjesto i drugih violinskih genijalaca poput Antonija Stradivarija, Frančeska i Vinćenca Ruđerija, i porodice Amati.

Njegovo rivalstvo sa Stradivarijem rezultiralo je gotovo savršenom harmonijom violina, i iako se oba umjetnika drže nominalno na istom pijedestalu, za mnoge istaknute „igrače“ i kolekcionare Gvarnerijevi instrumenti su najpoželjniji od svih, a često se nazivaju „Del Gesùs“ (dela Isusa), posebno jer su sve njegove violine nakon 1731. godine imale u sebi inkorporiran nomen sacrum i krst u intarziji.

Đuzepeovi instrumenti su se značajno razlikovali od porodične tradicije, posebno odišući stilom i autentikom.

Za razliku od Stradivarija, Gvarnerijeve violine često imaju tamniji, robusniji i zvučniji ton. Preostalo ih je na svijetu manje od 200, uz jedno violončelo sa gravurom njegovog oca, iz 1731. godine, koju je Gvarneri dovršio. I jedan asteroid je nazvan u Gvarnerijevu čast.

Danas je instrumentu vlasništvu virtuoza Režisa Paskjea, koji je ovaj predivni violinski zvuk delio sa obožavateljima klasične muzike u koncertnim dvoranama širom svijeta (uključujući Karnegi Hol u Njujorku i Operu Garnije u Parizu) od momenta kada ga je kupio (prije 20 godina). Zanimljivo je da je upravo sa ovom violinom održao koncert već sjutradan, a da na njoj nije vježbao ni sekunde. Da li je mogao veće poštovanje da izrazi Gvarneriju? Ona je za njega već uveliko bila savršena.

Ovaj violinista, rođen 1945. potiče iz familije violinista. Njegov otac i ujaci osnovali su i trio Paskje, a on je 1988. godine dobio Šarl Kros nagradu, a tri godine kasnije i titulu Soloist godine na manifestaciji Victories de la Musique.

„Postoji mnogo violina, ali ova je kao da prodajete sliku Rembranta, Goje ili čak Leonarda da Vinčija“, rekla je Sofi Perin iz aukcijske kuće Agut u blizini Pariza.

Gvarnerijeva violina sa javorovom podlogom, napravljena je u piku njegovog kreativnog stvaralaštva, stoga ne čudi što će aukcija 3. juna biti istorijska. Njoj će prethoditi tri dana rigidne supervizije i provjera. Osnovna cijena je procijenjena na 4 do 4,5 miliona eura, ali Perin je uvjerena da ide na deset.

„To je i nešto veoma staro, ali veoma aktuelno i živ“. Violina će nastaviti da omogućava ljudima da čuju njen izuzetan zvuk u godinama koje dolaze" navedeno je u dijelu saopštenja aukcijske kuće koja se inače nalazi u najraskošnijem i najskupljem dijelu Pariza, uz aronodismane 16 i 17, Nui sur Sen, dijelu grada koji se do stvaranja francuskih komuna 1790. godine, zvao Port Nui.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније