Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

25. 04. 2022. 10:56   >>  11:00

ZOFJUVKA

Raste broj žrtava nesreće u rudniku u Poljskoj

Broj žrtava subotnje nesreće u rudniku uglja Zofjuvka na jugozapadu Poljske porastao je na šest.

Spasioci su danas iznijeli tijela još dvojice rudara dok obavljaju potragu za preostalom četvoricom od ukupno 10 rudara koji su u potresu ostali zarobljeni pod zemljom.

"Još dvojica rudara iz rudnika Zofjuvka nisu među živima, ukupno su stradala šestorica", saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki koji je ponovo došao u Šleziju, na mjesto nesreće.

Nakon jakog potresa uz naglo povećanu koncentraciju metana ali bez eksplozije, od 52 rudara koji su u Zofjuvki bili na dubini od 900 metara, 42 je uspelo samo da izađe iz rudarskog okna, a spasioci za desetoricom nestalih tragaju od subote ujutru.

Traganje spasiocima otežava visoka koncetracija metana tako da se neprestano smenjuju ekipe koje popravljaju i ventilaciju i razdaljina od čak 2,5 kilometra koju moraju da prevale od svoje baze do mjesta nesreće.

Samo nekoliko dana prije jakog potresa u rudniku Zofjuvka u obližnjem rudniku uglja Pnjuvek, istog vlasnika Jastšembske kompanije uglja, udaljenom nekoliko kilometara, u srijedu, došlo je do eksplozije metana u kojoj su poginula petorica rudara, 15 je prevezeno u bolnicu dok za sedmoricom nestalih spasioci i dalje tragaju.

Broj žrtava te prve nesreće u rudniku Pnjuvek porastao je noćas na šest, jer je u bolnici preminuo jedan od šestorice rudara koji su bili u kritičnom stanju a ljekari i dalje ocjenjuju njihovo stanje kao teško.

Premijer Moravjecki ponovo je danas naredio posebno temeljne i detaljne kontrole u rudnicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније