Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

14. 04. 2022. 07:35 >> 07:40

DO 2026. GODINE

Kalifornija planira da utrostruči prodaju električnih automobila

Kalifornija želi da se prodaja električnih vozila utrostruči u naredne četiri godine na 35 odsto ukupne prodaje novih automobila, što vodi tome da se do sredine naredne decenije postepeno ukine prodaja automobila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Predlog koji je u utorak objavila vlast Kalifornije, polako bi povećao prodaju novih automobila s električnim pogonom, ili s pogonom na vodonik ili hibridni uz punjenje baterija strujom iz mreže na 100 odsto do 2035. godine.

Pošto oko 11 odsto prodaje novih putničkih automobila u SAD otpada na Kaliforniju, ona ima znatan uticaj na tržište.

Žiteljima Kalifornije bi i dalje bilo dozvoljeno da voze automobile s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i prodaju ih polovne, što znači da neće biti potpunog obustavljanja emisije zagađujućih gasova koji zagrijavaju klimu.

Odluka Kalifornije pokreće višemjesečni proces državne revizije i zahtijeva odobrenje američke Agencije za zaštitu životne sredine, ali malo je vjerovatno da će plan naići na otpor Bijele kuće gdje su na vlasti Demokrate.

Vlada presjednika Džozefa Bajdena je nedavno obnovila ovlašćenje Kalifornije da postavlja sopstvene standarde za emisije gasova iz vozila, a predsjednik je odredio pet milijardi dolara za izgradnju stanica za punjenje baterija automobila širom SAD.

Emisija gasova putničkih vozila na benzin čini oko četvrtine ukupne količine emisije gasova staklene bašte u Kaliforniji - više od bilo kojeg drugog izvora. Kalifornija je uspostavila neke od najagresivnijih politika zaštite klime u SAD i prva je napravila plan za prelazak na vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Kalifornijska pravila bi zahtijevala da 35 odsto prodaje novih automobila 2026. budu vozila sa nultom emisijom gasova, što je naglo povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada je oko 12 odsto svih automobila prodatih u toj državi bilo nulte emisije.

Veliki proizvođači automobila, uključujući Ford i Tojotu, kažu da na tome već rade, ali su se postavila pitanja o drastičnom povećanju zahtijevane prodaje vozila sa nultom emisijom.

Propisi Kalifornije zahtijevaju da električna vozila moraju da pređu najmanje 240 kilometara s jednim punjenjem baterija, što većina proizvođača premašuje. Propisi takođe uspostavljaju garanciju na baterije od osam godina ili 161.000 kilometara.

Devet država u SAD slijedi kalifornijska pravila o vozilima sa nultom emisijom, a još pet to treba da počne.

Guverner države Vašington, Džej Insli, potpisao je prošlog mjeseca zakon kojim je postavljen cilj da sva nova vozila u toj državi budu električna do 2030. godine, ali regulatori imaju rok do kraja 2023. da kažu kako će se to postići.

Njujork takođe ima za cilj da do 2035. godine ukine vozila s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније