Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

01. 04. 2022. 23:13   >>  23:13

NA PREDLOG UN-A

U Jemenu dogovoreno dvomjesečno primirje

Zaraćene strane u Jemenu, šiitski pobunjenici Huti i vladine snage, prihvatili su dvomjesečno primirje koje sjutra počinje, uz mogućnost produženja, saopštio je danas UN.

Provladine jemenske snage podržava vojna koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, dok pobunjenike Huti podržava Iran u ratu započetom 2014. godine.

"Zaraćene strane su pozitivno odgovorile na predlog UN za dvomjesečno primirje koje će stupiti na snagu 2. aprila u 19 sati po lokalnom vremenu", izjavio je izaslanik UN za Jemen Hans Grundberg i dodao da postoji mogućnost produženja primirja.

Strane su se složile da zaustave sve vojne vazdušne, kopnene i morske ofanzive u Jemenu i van granica, rekao je Grundberg.

Dodao je da su se strane takođe složile da dozvole tankerima da uđu u luke u provinciji Hodeida i da komercijalni letovi saobraćaju na aerodromu u Sani sa unaprijed određenim destinacijama u regionu.

UN procjenjuje da je od početka sukoba stradalo oko 380.000 ljudi i da su mnogi umrli od posljedica rata, kao što su glad, bolesti i nedostatak vode za piće.

Svjetska organizacija je ranije ocijenila da u toj zemlji vlada jedna od najgorih humanitarna kriza na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније