Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

30. 11. 2021. 14:54   >>  14:56 4

ZA TO POTREBAN KONSENZUS

Stoltenberg odbacio mogućnost isključenja članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su male šanse da će ta vojna organizacija ikada uvesti sistem isključenja svojih članica.

"NATO nema mehanizam za isključivanje članica. Neću preporučiti da se to uvede u naš osnivački ugovor", izjavio je Stoltenberg u Rigi uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

Stoltenberg je dodao da čak i ako bi on to predložio to se nikada ne bi desilo jer je za takvu odluku potreban konsenzus svih 30 članica, što znači da svaka zemlja ima pravo veta.

Ministri će tokom dvodnevnog sastanka razmatrati predloge generalnog sekretara za izmjenu Strateškog koncepta NATO-a, dokumenta koji opisuje misiju Alijanse i plan prilagođavanja modernim bezbjednosnim izazovima. Posljednji Strateški koncept usvojen je 2010. godine i u njemu se ne pominju Kina niti klimatske promjene.

Najavljeno je da će konačan tekst Strateškog koncepta biti usvojen na samitu NATO-a u Madridu u junu 2022.

I dalje je nejasno je kako će se Alijansa izboriti s autoritarizmom u nekim svojim članicama, ili kako će rešiti probleme koji nastaju kada jedna članica bojkotuje akcije NATO-a, kao kada je Mađarska blokirala sastanke na visokom nivou sa Ukrajinom zbog prava mađarske manjine u toj zemlji.

Stoltenberg je rekao da odgovor nije isključenje članica.

"Mislim da je bolje koristiti NATO kao platformu i imati iskrene i otvorene diskusije kada nas brine da li svi saveznici ispunjavaju demokratske standarde", rekao je Stoltenberg.

"Kada bi te zemlje bile isključene, onda ta platforma više ne bi postojala", izjavio je Stoltenberg i dodao da smatra da je bolje zadržati NATO sa svim njegovim članicama.

Između pojedinih članica Alijanse, međutim, rastu tenzije.

Turska je izazvala nezadovoljstvo nekoliko država kupovinom ruskih raketnih sistema i istraživanjem energetskih rezervi u spornim vodama u Sredozemlju.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je 2019. da je Alijansa doživela "moždanu smrt" zbog odsustva američkog rukovodstva. Makron se žalio da je administracija Donalda Trampa donijela odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije bez konsultacije sa saveznicima.

Sporazum SAD, Velike Britanije i Australije zbog kojeg je raskinut ugovor Kanbere i Pariza o kupovini francuskih podmornica veoma je naljutio Makrona koji je zahtijevao da se ponovo razmotri način političkog funkcionisanja NATO-a.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније