Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ Objavila R.B. ]

11. 01. 2017. 18:50 >> 18:26

SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Neophodna reforma prirode kapitalizma

Reforma same prirode kapitalizma neophodna je za borbu sa sve jačim populističkim pokretima širom svijeta, saopštio je danas Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum - WEF) koji organizuje skup u Davosu.

Ostvarivanje većeg ekonomskog rasta je neophodno, ali i nedovoljno da se zacijele podjele u društvu koje su uočljive poslije izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD i referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dodao je Svjetski ekonomski forum.

U izvještaju organizatora jednog od najvećeg okupljanja političkih i poslovnih lidera navodi se da je "sve veći disparitet u prihodu i bogatstvu" potencijalno najveći pokretač u narednih deset godina.

"To ukazuje na potrebu oživljavanja privrednog rasta, ali sve veća sklonost ka antiestablišmentskog populizma sugeriše da smo možda prošli fazu u kojoj će to samo popraviti lomove u društvu: reformisanje tržišnog kapitalizma mora biti dodata u planove", navodi se izvještaju o globalnim rizicima.

Kao primjer povećanje nejednakosti, WEF ističe veliko povećanje u platama direktora korporacija, dok se mnogi ljudi u razvijenim privredama i dalje muče poslije svjetske finansijske krize.

"Kombinacija ekonomske nejednakosti i političke polarizacije može povećati rizike u svijetu, kidanjem socijalne solidarnosti na kojoj počiva legitimitet naših ekonomskih i političkih sistema", naveo je WEF.

WEF je pored većeg privrednog rasta naveo da postoji potreba za dugoročnim razmišljanjem u kapitalizmu, za prihvatanjem važnosti identiteta i inkluzivnosti u političkim zajednicama, za smanjivanjem rizika od novih tehnologija ali i za iskoriščavanjem njihovih mogućnosti, kao i za jačenjem globalne saradnje.

WEF dodaje da neuspjeh u rješavanju problema na izvoru rasta populizma predstavlja prijetnju koja bi mogla preokrenuti trend globalizacije, ali i ocjenjuje da iako populisti krive globalizaciju za gubitak tradicionalnih poslova, razlog može biti i sve brži razvoj tehnologije.

Kao globalni rizici su navedene i klimatske promjene i starenje stanovništva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније