Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

25. 09. 2024. 14:44 >> 14:41
Čitaj mi:

SUD U PRIŠTINI

Odloženo suđenje za slučaj Banjska, traže mišljenje Vrhovnog suda

Prvo ročište protiv trojice optuženih za teroristički napad u Banjskoj na sjeveru Kosova, prije godinu dana, danas je, u Osnovnom sudu u Prištini, odloženo za 9. oktobar.

Do odlaganja je došlo nakon što su advokati optuženih Dušana Maksimovića, Vladimira Tolića i Blagoja Spasojevića zatražili više vremena za čitanje spisa predmeta i dokaza Tužilaštva.

Na početku suđenja sudija Arben Hoti je zaključio da postoje uslovi za početak početnog ispitivanja okrivljenih koji se nalaze u pritvoru, dok će se za suđenje u odsustvu ostala 42 optužena tražiti mišljenje Vrhovnog suda Kosova.

Tužilac Naim Abazi je prethodno rekao da uprkos toga što svi optuženi nijesu dostupni kosovskom pravosuđu suđenje može da počne i da se održi u odsustvu.

Tom predlogu se usprotivio advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Spasojevića.

Pravni zastupnik porodice ubijenog narednika kosovske policije Afrima Bunjakua, advokat Arijanit Koci je rekao da o mogućnosti suđenja u odsustvu treba dobiti mišljenje Vrhovnog suda.

Sud je, takođe, prvobitno zaključio da je tužilaštvo ispunilo obavezu da okrivljenoj strani dostavi spise predmeta elektronskim putem, iako su advokati optuženih tražili da im budu dostavljeni u fizičkom (pisanom) obliku.

Nakon što je sud utvrdio da je Tužilaštvo ispunilo obavezu dostavljanja spisa, advokat Pantović je zatražio prekid sjednice kako bi se mogao pripremiti za suđenje pošto se, kako je naveo, radi o obimnim dokumentima koje za vrijeme od dobijanja optužnice nije mogao proučiti.

Tužilac Abazi je zahtjeve odbrane ocijenio neprihvatljivim, te naveo da je odbrana u razumnom roku imala na raspolaganju optužnicu.

"Ako odbrana planira da okrivljeni priznaju krivicu, ja sam za odlaganje, inače nijesam za odlaganje. Sve dok imamo dokaze da odbrana ima optužnicu u razumnom roku, zahtjev je neprihvatljiv", rekao je Abazi.

Sudija Hoti je rekao da se ne može prejudicirati kako će okrivljeni svjedočiti i zbog toga je odlučeno da se suđenje nastavi 9. oktobra.

Trojica optuženih, koji su u pritvoru od hapšenja, deo su grupe od 45 osoba koje je kosovsko tužilaštvo identifikovalo kao odgovorne za pokušaj aneksije sjevera Kosova, u septembru prošle godine.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića i još 44 osoba koje se terete da su nasiljem i teškim naoružanjem pokušali da odvoje sjeverni dio Kosova i pripoje ga Srbiji.

Svi su optuženi za krivična djela izvršenje terorističkog djela, teška djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo, omogućavanje i finansiranje izvršenja terorizma kao i pranje novca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније