Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

15. 09. 2024. 12:15 >> 12:15
2

Nemanja Starović

Beograd početkom novembra uvodi neke od mjera za Srbe na Kosovu

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović izjavio je da će neke od mjera koje je Vlada Srbije 14. septembra usvojila za pomoć Srbima na Kosovu, krenuti da se primenjuju već početkom novembra.

“Mi imamo jasne zahtjeve koji su upućini međunarodnoj zajednici, koji su veoma dobro utemeljeni i obrazloženi i koji podrazumijevaju vraćanje na ‘status quo ante’, dakle na vrijeme prije nego što je sprovođenjem svojih jednostranih mera Aljbin Kurti srušio i oborio Briselski sporazum”, rekao je Starović, prenijela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova proteklih sedmica zatvorile paralelne srpske institucije na sjeveru koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Beograd je to nazvao “kriminalnim aktima” koji za cilj imaju “progon Srba”.

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Njemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na sjeveru zemlje.

Paket mjera

Paket mjera koji je Vlada Srbije usvojila 14. septembra, ima političko-pravosudno dimenziju, ali i onu socijalno-ekonomsku, rekao je Starović za RTS, navodeći da je čitav niz resora dobio jasne zadatke sa konkretnim mjerama koje taj socijalno-ekonomski paket obuhvata.

Kako je rekao, radi se o pomoći od 20.000 dinara (oko 170 eura) za 5.000 socijalno ugroženih pojedinaca, odnosno porodica na Kosovu, te primanjima od 60.000 dinara (oko 500 eura) za dodatnih 300 nezaposlenih.

Rekao je da će svi đaci na Kosovu dobiti besplatne pakete udžbenika i da se uvodi i užinski dodatak.

“Mi gradimo potpuno dva nova vrtića u Kosovskom pomoravlju, radimo rekonstrukciju, adaptaciju i nadogradnju čitavog niza vrtića, gradnju jedne sportske hale, više sportskih terena, etnosela kod manastira Draganac i ovo nije kraj spiska”, rekao je Starović.

Mobilne pisarnice kod granice

Neke od mjera će, kako je naveo, krenuti da se primjenjuju već početkom novembra, neke početkom decembra, dok će za neke morati da se sačeka 1. januar.

Starović je naveo da je tim paketom obuhvaćeno i zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika, dodatno ulaganje u Kliničko-bolnički centar u Sjevernoj Mitrovici, te podsticaji mikro i malim preduzećima i poljoprivrednicima.

Starović je dodao da će biti formirane i mobilne pisarnice na izdvojenim punktovima veoma blizu granice sa Kosovom, za rješavanje administrativnih poslova koji su se do sada obavljali u centrima lokalnih samuprava.

Ova odluka Vlade uslijedila je dan nakon mjera koje je javnosti predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Premijer Miloš Vučević je nakon sjednice izjavio da je odluka Vlade povezana sa pet oblasti djelovanja koje je predstavio Vučić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније