Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

02. 09. 2024. 08:08 >> 11:57

U 101. GODINI

Preminuo Budimir Lončar, posljednji šef diplomatije SFRJ

Ugledni hrvatski i jugoslovenski diplomata Budimir Lončar umro je u 101. godini, javili su sinoć hrvatski mediji.

Zadarski portal "Antena" piše da je Lončar poslijepodne pronađen mrtav u moru u Preku na ostrvu Ugljanu, gdje je i rođen.

Očevici su, prema pisanju portala, odmah pozvali hitnu pomoć i policiju.

Vijest o smrti potvrdio je na društvenim mrežama hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina.

"Budimir Lončar, diplomata, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. aprila 1924", napisao je Jakovina, koji je autor Lončarove biografije "Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta".

Lončar je bio jugoslovenski i hrvatski diplomata s veoma uspješnom karijerom. Šira javnost ga pamti kao posljednjeg ministra spoljnih poslova SFRJ i posebnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Pokret nesvrstanih. Bio je savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Takođe je bio i pripadnik partizanskog pokreta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније