Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ VoA ]

14. 08. 2024. 15:46 >> 15:45
Čitaj mi:

protesti širom srbije

Zvaničnik Stejt departmenta: Projekat Jadar prilika za Srbiju

Projekat Jadar u Srbiji je prilika da se doprinese zelenoj tranziciji u zemlji i inostranstvu, napisao je pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat na svom nalogu na mreži "X".

"To bi osnažilo ekonomiju Srbije i učinilo je liderom u evropskom sektoru obnovljivih izvora energije. Ovo se može uraditi na način koji ispunjava najviše ekološke standarde i štiti prirodne resurse Srbije", naveo je Pajat koji je u javnosti i ranije pohvalno govorio o projektu Rio Tinta.

Posljednjih nedjelja širom Srbije održavaju se protesti protiv iskopavanja litijuma, koji su kulminirali protestom u Beogradu u subotu uveče.

Skup protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je na Terazijama, a nakon šetnje kroz centralne ulice Beograda demonstranti su blokirali željezničke stanice Prokop i Novi Beograd, kao i most Gazela na auto-putu.

Policijske jedinice su u nedjelju ujutro oko 6 sati udaljile dvadesetak učesnika protesta protiv otvaranja rudnika Rio Tinto. Nekoliko aktivista je uhapšeno i osuđeno na zatvorske kazne pod optužbama za remećenje javnog reda i mira, a trojica su u utorak pušteni na slobodu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da je skup u Beogradu protekao u demokratskoj atmosferi i da je to "važno za Srbiju", ali da su se po završetku skupa dogodile očekivane stvari.

"Kada svakoga dana prijetite dođe do situacije kada nasilje prevlada. Zauzimanje međunarudne pruge, novoizgrađene stanice Prokop i Novi Beograd, zauzimanje mosta Gazela - nijesu bili doprinos demokratiji, već sprovođenje nasilja i volje i sprovođenje terora manjine nad većinom", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je učestvovao i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Rekao je da će ići da razgovara o iskopavanju litijuma s narodom u svakom mjestu, u Loznici, Krupnju, Čačku i Valjevu.

Do novog talasa protesta širom Srbije došlo je nakon odluke Vlade Srbije 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa cio proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

Dio stručne javnosti i ekoloških udruženja u Srbiji proteklih godina tvrde da bi rudarenje litijuma moglo da ima velike negativne posljedice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, više puta je saopštio da je projekat ekološki bezbjedan.

Ta britansko-australijska kompanija tvrdi da projekat Jadar može bezbjedno da se razvija uz poštovanje domaćih i međunarodnih standarda i uz minimalni uticaj na životnu sredinu.

U dolini rijeke Jadar kompanija Rio Tinto je 2004. pronašla jadarit, mineral koji sadrži litijum i bor i planira da otvori rudnik koji bi godišnje proizvodio oko 58.000 tona litijum karbonata.

Prema posljednjim najavama vlasti u Srbiji, taj rudnik bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније